Dnes neprehliadnite výnimočnú udalosť. Na blogu spoločenstva uverejňujeme text Jiří Kohoutka o minimalizme, ktorý zároveň otvára novú rubriku "NAPSÁNO MUŽI". Autor dal súhlas k publikácii a verím, že jeho blog vyvolá zaujímavú diskusiu práve na tomto, prevažne ženskom fóre. (Ospravedlňujem sa za technický problém pri zobrazovaní mena autora, budem to riešiť s redakciou)


Při svém studiu jsem narazil na myšlenku minimalismu. Při bližším pohledu jsem zjistil, že nejde o žádný z těch nebezpečných -ismů/-izmů, ale o velice prospěšnou filosofii. Osobně bych jeho vektor klidně srovnával s možným výkladem prvního blahoslavenství.

Minimalisté se zbavují zbytečností ze svého domova, práce i mysli. Dělají si tak prostor pro to více důležité. Chtějí žít život zbavený zbytečností, s větším prostorem pro věci, které přinášejí radost a naplnění; věcí, které mají smysl.

Frank Stella: ?, 1967

Jde o to zamyslet se nad tím, co opravdu potřebuji a spokojit se s tím. Vyvarovat se zbytečného nakupování, enormní spotřebě a skladování. Ale přitom minimalismus není nezbytně jen o málu, nebo zanedbání připravenosti. Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že méně nesvazuje, neomezuje, ale naopak osvobozuje.

Minimalista zkoumá, co ho činí šťastným, ostatního balastu se zbavuje. Váží si kvality, ne kvantity, a to ve všech formách.

Není to konec spokojeného života, ale cesta, která má pomoci:
být svobodnější, mít více času/místa pro důležité věci, méně se strachovat, více se radovat, být skromnější, být ohleduplnější k přírodě, být zdravější.

Lépe se s minimalismem můžete seznámit třeba na českých webech minimaliste.cz a mnm-list.cz.

 

Co je pro jednoho zbytné, může být pro druhého zcela nepostradatelné, a naopak to, bez čeho se někdo neobejde, nemusí mít pro někoho jiného žádnou skutečnou hodnotu.“ Magdaléna K. Katolická