Když se řekne „žena“, vybaví se mi slovo „královna“, přesněji latinské „regina“. Při bližším pohledu zjistíme, že se skládá z předpony re- ukazující na koloběh a gina, který zní podobně jako řecký výraz pro ženu, „gyné“. Naši slovanští předkové ženu vnímali a označovali jako „ta, která rodí“. Co z toho vyplývá? Žena se významně podílí na obnově a zachování života.


Předávání a zrod života bývá obvykle spojován s početím a narozením nového človíčka. Možná vás mrzí, bolí a trápí, že nemáte po svém boku nikoho, s kým byste dříve či později vytvořila „královský pár“ a chystala kolébku... Není ale stávající samota příležitost abyste pracovala na sobě a objevovala další dary, které Bůh do vás vložil? Jakým způsobem tedy život obnovovat a pečovat o něj? Když Bůh stvořil člověka, vdechl do něj duši, latinsky „in-spiro“. Protože jsme Jeho obrazem, máme možnost být inspirací pro druhé, uplatňovat především svůj duševní a duchovní rozměr.

(Cc)eliztesch: Kreativita je nezávislá na zařízení

Proto pište, malujte, upleťte si svetřík, ve kterém se budete cítit dobře, šijte, hrajte na hudební nástroje, zpívejte... zkrátka tvořte.

Pokud nemáte umělecké vlohy a ruční práce nejsou zrovna vaším koníčkem, nezoufejte! Zjemňovat prostředí, zkrášlovat je a vytvářet z něho útulný domov pro vás i vaše blízké lze i jinak.

Jestli máte kolem sebe houf synovců, neteří, kmotřenců,… užívejte si je naplno. Nejsou nakonec tety a kmotry externí mámy?

Slovo situaci nejen pojmenovává, ale také utváří. Pokud si jdete například po obědě vařit kávu, zeptejte se ostatních kolegů, jestli si dají taky. Pozeptejte se, jak se líbí dítku ve školce či v první třídě, jak dopadla tatínkova operace kolena... Určitě se i vás někdo zeptá: „A co ty? Jak žiješ?“.

Nevyhýbejte se svým kamarádkám-maminkám. Je zcela přirozené, že hlavním tématem jejich hovoru budou děti. Také rytmus dne mamky na mateřské dovolené je jiný než svobodné ženy, která chodí do zaměstnání, takže není tak jednoduché domluvit se a sejít. Za ideální řešení považuji čas od času uspořádat nebo přijmout pozvání na „babinec“. Maminky určitě změnu přivítají, stejně tak je potěší, že jídlo po dlouhé době připraví a naservíruje někdo jiný. A že nemůžete přispět se svojí troškou do mlýna, když sdělují, jak zápasí s dětmi či ostatním příbuzenstvem? Co na tom? Možná právě přítomnost nestranné osoby, která „pouze“ vyslechne humorné či vážnější podání situace nebo tu a tam něco podotkne, někomu pomůže utřídit si myšlenky a najít řešení. Jistě i ostatní projeví zájem: „A co nového u tebe?“ Vidíte? Vaše účast na toku života není pasivní, jak by se vám na první pohled mohlo zdát.

Choďte i na školní srazy nebo nějaký zorganizujte vy sama. Některé spolužáky jste jistě dlouho neviděla. Při setkání s nimi zjistíte, že život vás ovlivnil všechny bez rozdílu. Toto poznání vám třeba pomůže odpustit a zapomenout různá příkoří a křivdy. S překvapením se přistihnete, že se od plic smějete vyprávění spolužačky, se kterou jste si ve školních letech těžce lezly na nervy. Protože se už nikdy nesejdete celá třída, možná vás udiví, že své spolužáky poznáváte jinak než na základní či střední škole, kde vás s některými rozdělovaly odlišné zájmy a hlavně potřeba sám se najít. Dokonce zjistíte, že k nim získáváte nový vztah a jsou vám bližší než tenkrát…

            Radost ze života přeje,

                                   Petra

pozn. redakčne upraveno