V jedné diskusi jsem slíbila opsat na blog malou ochutnávku z knížky Jana Kotase a Martiny Špinkové Od adventu do adventu, kterou jsem dostala pro své děti a nejen je, ale i mne absolutně nadchla. Bylo hodně těžké zvolit, kterou kapitolku sem opsat a tak jsem zvolila metodu zabodnuté tužky a i tak si myslím, že Vás může docela hezky oslovit laskavost a jednoduchost, s jakou jsou dětem předkládány jednotlivé významné chvíle liturgického roku.


Popeleční středa

Prvním dnem postní doby, našeho putování k Velikonocům, je Popeleční středa. V kostele dostávají lidé na čelo znamení popela. Slyší při tom často slova z Bible: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš."Už ses někdy díval, jak rychle v ohni některé věci shoří? Zůstane jen popel a prach. Bible člověku před Velikonocemi připomíná, že den za dnem ubíhá vzácný čas jeho života. Jednoho dne zemřeme. A jak žijeme? Křesťané věří, že se všechno dobré, co obstojí před Ježíšem, neztratí. Všechno zlé se však promění v popel. Proto se snaží obrátit od svých hříchů k dobrému. Ježíš je k tomu volá.

 

Nanebevstoupení

Nebe je krásné, viď? V noci bývá tiché a září hvězdami, ve dne je zase plné světla a volnosti. Někdy divoce bouří, jindy maluje barevnou duhu. Tam, v té kráse, bydlí Bůh, říkávali lidé. Ve starých kostelích visí obrazy, na nichž oblaka nesou Ježíše k nebi. Ukazují jeho nanebevstoupení, které slavíme čtyřicátý den po Velikonocích.

Ježí se vrátil domů, ke svému Otci. A křesťané mají radost z téhle radosti Boží! Je teď Ježíš daleko od nás? Není. Bůh nebydlí daleko nahoře nebo dole. Jeho království je mezi námi. Tak to Ježíš učedníkům říkal a slíbil, že nám bude každý den pomáhat, abychom i my jednoho dne došli domů, k nebeskému Otci.

 

Tolik malá ukázka. Mile mě potěšilo, že se tahle útlá barevná knížečka věnuje nejen těm "profláknutým" svátkům, ale také třeba sv. Barboře, sv. Lucii, sv. Štěpánu a Silvestru či masopustu, slavnosti Těla a krve Páně, poděkování za úrodu, slavnosti Všech svatých i památce na zemřelé a ještě mnoha dalším, zde nezmíněným - to abych neopsala celý obsah a nechala Vám také něco jako překvapení.