Už roky mě trápí bolesti bederní páteře, a protože nejhorší je to ráno, tak jsem konečně začala cvičit rozcvičku. Přibrala jsem na pomoc chytrou knížku, kde je jako první cvik na horní část zad, pak na spodní, posilování břicha, zadečku a protahovací cvik.


Dlouho jsem se nebyla schopná modlit. Důvodem nebyla jen moje lenost, ale i jiné skutečnosti. Po nedávné duchovní obnově jsem se zase začala ráno modlit a krátce rozjímat. Pochopila jsem, že mít řád je vlastně báječné a vede to k vnitřní svobodě. A když člověk dodržuje řád, tak si pak může klidně dovolit ho občas porušit, protože už má na čem stavět.

Je to opravdu prima věnovat se tělu i duši, pak se v klidu nasnídat, hezky se obléknout a teprve poté vyrazit do práce.

K tomu, abych byla vnitřně vyrovnaná řád potřebuju. Zjistila jsem, že si nesmím plánovat příliš mnoho akcí a různých aktivit, byť skvělých a bohulibých. Je-li jich moc, není můj mozek schopný je zpracovat a já si je nevychutnám. Tak si v neděli beru k ruce kalendář a promyslím, co mě v příští týdnu čeká, kolik setkání s přáteli jsme schopná absolvovat, kde se mi tam vejde nějaký sport, kdy půjdu ke kadeřnici, kdy na pedikúru a nutně potřebuju i nějaký volný večer, abychom měli s manželem čas jeden na druhého. Taky je třeba někdy uvařit a vyžehlit. A pokud přijdu domů kolem 19. či 20.hodiny, tak už ani nic nepřečtu.

 

(Cc) Sean MacEntee

 

Není vůbec snadné naučit se správně zacházet s časem. A čas je v dnešní době jedna z nejvzácnějších hodnot. Naštěstí mě můj spíše pomalejší a hlavně introvertní manžel hlídá, abych nebyla jak včelka, která pořád někde lítá a pak doma skoro brečí vyčerpáním. Je třeba si hlídat své hranice a ani službu druhým nemůže člověk přehánět, protože když si nehlídá čas na načerpání sil, brzy nebude mít z čeho dávat. A já s psychiatrickou diagnózou musím být obzvlášť opatrná. Kamarád má neděli pro sebe. Dělá jen to, co ho baví a především spí. Sama na sobě poznám, že jsem si naložila víc, než jsem schopná zvládnout tehdy, když je mi do breku. A to se mi minulý týden stalo. Nápadů, co dělat, komu pomáhat, s kým trávit čas, mám velmi mnoho, ale sil k uskutečnění daleko méně. A tak se musím Pána Boha ptát: "Mám to a to dělat právě já?" Vždyť láska k sobě patří mezi Boží přikázání.