- drama života, kněžství a mučednické smrti čihošťského faráře P. Josefa Toufara. (autor: Miloš Doležal)

 

Knížku jsem dočetla včera a moc se mě dotkla. Přečetla jsem ji jedním dechem. Veliké díky autorovi, že to všechno takto dobře sepsal. Je to životní příběh o. Toufara, mučedníka dnešní doby, doplněný spoustou dobových fotografií a ofocených dokumentů, kázání, dopisů, všech výpovědí. Určitě spoustu z vás zná příběh o Číhošťském zázraku, kdy se při kázání otce Toufara pohnul oltářní křížek. Poté StB unesla P. Toufara, věznila a brutálním způsobem vyslýchala a utýrala k smrti. 

Určitě doporučuji k přečtení. Moc se mi líbilo, jak je tam z vyprávění přátel o. Toufara vykreslený jeho život. O tom, jak silou vůle šel za svým vysněným cílem - stát se knězem. O tom, jak jako 26 letý šel studovat na gymnázium mezi 12 leté studenty (protože mu v tom jeho vlastní otec bránil - chtěl z něj mít hospodáře, ale po jeho smrti už to šlo), o tom, jak byl neobyčejně obyčejný, pokorný a přitom tak lidský. O tom, jak byl přátelský, neváhal kdykoli pomoci, ať už pomáhal chudým studentům, nebo při práci na poli. Moc se mi líbí jeho jednoduchá kázání, a hlavně opravdovost a plnost jeho života. Věřím tomu, že už je svatý.

Při některých pasážích mě až mrazilo.. a že jich nebylo málo.

Ukázka z knížky:
Robert Sekrl, z kanceláře náčelníka StB: Pamatuji se, že Toufar vypadal strašně zle. Nepodobal se ani člověku. Byl celý zchátralý, hubený, tváře měl propadlé, strhané rysy v obličeji, oteklé a rozpraskané rty a měl takovou divnou barvu v obličeji a na těle...V obličeji měl nějaké modřiny, modřiny jsem viděl i na těle, pamatuji se, že především na rukou i stehnech, myslím i na zádech. Bylo mi jasné, že byl hodně zbit. Byl v jakési agónii. Třásl se a pronášel jakési vzdechy...byl k nepoznání ve srovnání s tím, když jsme ho před měsícem zatýkali.

Chtěla jsem ještě přidat ukázku o důležitosti žití přítomnosti z jeho kázání, ale lepší bude, když si knížku koupíte.

Ještě přidávám odkaz na zajímavý dokument spojený s hledáním ostatků otce Josefa Toufara.Tu: Mrtvolu sprovoďte ze světa.