Tuto malou knížečku jsem našla v inzerci Katolického týdeníku, a hned jsem věděla, že bude moje. Koupila jsem ji při nejbližší příležitosti, hned jak přišla na trh. 


Hodnotím ji jako velice užitečnou pomůcku pro ty, kteří chtějí mít vhled do dané problematiky a taky jasné argumenty při diskuzi na duchovní témata. 

Není to odpočinkové čtení jen tak ke kávě. Ale stojí za pozornost! Sestra Veronika z Komunity Blahoslavenství vysvětluje srozumitelně aktuální témata jako jsou duchovní bytosti, nástrahy a prostředky ďábla a jeho andělů, myšlenkový svět "New Age", komunikace s anděly a další. Konkrétně se věnuje "andělskému fenoménu" vzešlému z tvorby Lorny Byrne. 

 

Dovoluji si vybrat pro mě podstatné myšlenky: V postkřesťanském západním světě nabízí New Age člověku spásu, ke které v konečném důsledku není třeba vykupitele, alespoň určitě ne Ježíše Krista. Je zapotřebí navodit atmosféru náboženského relativismu. Křesťanství může pozvolně dodýchat na scéně dějin, ale jen jako jedno z mnoha náboženství, bez nároku na víru v jediného pravého Boha a spasitele Ježíše Krista z Nazareta. Zbytek křesťanů, který by takovou pozici nepřijal, bude tvrdě konfrontován s již proměněnou mentalitou společnosti v duchu relativismu (dodejme, že tu nejde jen o relativizaci křesťanství, ale i o relativizaci lidských hodnot v duchu přirozeného Božího zákona, jako je indentita člověka, rodina apod.). A to se již děje. Str. 53

Mám v paměti nedávnou diskuzi tu na Signálech, která začala posteskutním nad jednoznačným odmítnutím jakéhokoli projevu našeho náboženství v mateřské školce ze strany paní ředitelky. Pokud nám tato tvrdá konfrontace vadí, máme možnost dát dítě do církevního vzdělávacího zařízení. (No, tedy....jak kdo, já mám například nejbližší církevní ZŠ vzdálenou 43 km od místa bydliště a církevní školka tu není vůbec).

Je vzdělávání v církevní škole uzavřením dítěte do skleníku? To je otázka k diskuzi. Kde má získat ty správné názory na život? Domnívám se, že je to v rodině. Střet s jinými názory a životními způsoby dřív nebo později přijde, ale je na nás, aby naše děti veděly, kdo je Bůh...