Do rubriky Ke stolu! přidávám recept na moje oblíbené bezmasé jídlo jako inspiraci pro postní období.


Při přípravě jsem si uvědomila, že ho mám tak ráda, že to vlastně nejde dohromady s postem. Vzpomněla jsem si na hlášku "rád rád" a "rád nerad". Když někdo něco udělá rád, a ještě je mu to potěšením, tak to má údajně menší váhu, než kdyby k tomu přistupoval rád a s odhodláním, ale znamenalo by to sebezapření. Viz hláška z filmu Cesta do Rokycan, kde se manželé dohadují, ke které mamince pojedou na vánoční svátky (Rokycany versus Sedlčany).

Tak tedy: brokolici uvařenou v páře naskládám do vymazaného pekáčku (já používám remosku s teflonovou nádobou, takže nevymazávám). Zasypu sýrem strouhaným najemno, smíchaným se strouhankou. Nakonec pokrm přeleju zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci a kořením. Je to rychlé a výborné jídlo. Vyhovuje mi jednoduché zapékání - u hodně jídel tohoto typu se ještě musí vařit bešamelová omáčka. 

rozpis surovin (pro 3 porce):

200 g brokolice

50 g struhaného sýra

3 lžíce strouhanky

2 vejce

1 kelímek (200 ml) zakysané smetany

sůl, pepř, koření dle chuti - já používám směs Grilovaná zelenina (Podravka Natura)

v remosce to peču 20-25 min do růžova. 

Zapékaná brokolice chutná i našemu Martínkovi. Může ji bez přílohy. Já si k ní dávám vařené brambory.