Do rubriky Ke stolu! přidávám recept na moje oblíbené bezmasé jídlo jako inspiraci pro postní období.
Při přípravě jsem si uvědomila, že ho mám tak ráda, že to vlastně nejde dohromady s postem. Vzpomněla jsem si na hlášku "rád rád" a "rád nerad". Když někdo něco udělá rád, a ještě je mu to potěšením, tak to má údajně menší váhu, než kdyby k tomu přistupoval rád a s odhodláním, ale znamenalo by to sebezapření. Viz hláška z filmu Cesta do Rokycan, kde se manželé dohadují, ke které mamince pojedou na vánoční svátky (Rokycany versus Sedlčany).
Tak tedy: brokolici uvařenou v páře naskládám do vymazaného pekáčku (já používám remosku s teflonovou nádobou, takže nevymazávám). Zasypu sýrem strouhaným najemno, smíchaným se strouhankou. Nakonec pokrm přeleju zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci a kořením. Je to rychlé a výborné jídlo. Vyhovuje mi jednoduché zapékání - u hodně jídel tohoto typu se ještě musí vařit bešamelová omáčka.
rozpis surovin (pro 3 porce):
200 g brokolice
50 g struhaného sýra
3 lžíce strouhanky
2 vejce
1 kelímek (200 ml) zakysané smetany
sůl, pepř, koření dle chuti - já používám směs Grilovaná zelenina (Podravka Natura)
v remosce to peču 20-25 min do růžova.
Zapékaná brokolice chutná i našemu Martínkovi. Může ji bez přílohy. Já si k ní dávám vařené brambory.
Brokolici ráda nemám, ale třeba se postně zapřu :-)
Tak dámy, nečakala by som, že sa liturgické obdobie odrazí aj vo svetskej kuchyni. Adventná výzva ma nakoniec sklamala, ale pozrite sa na odkaz. Tomu sa hovorí je výzva!
http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/
@Ivka-Iva-el : Já jsem se nechala inspirovat, ale jelikož jsme brokolici zrovna neměli, zkusila jsem to s květákem. A chutnalo ;o)
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.