Na silvestrovskou oslavu jsem pekla preclíky. Nikdy předtím jsem je doma nedělala. Recept mám od maminky a ta ještě od tatínkovy maminky. Jsou z kynutého těsta a dává se do nich máslo i sádlo. Protože v minulých letech frčely ve zdravé výživě margaríny, i já jsem podlehla a sádlo jsem prakticky nepoužívala. Taky jsem doma skoro nepekla. Potřebuju si držet váhu a ty dva koláčky pro manžela bylo snazší koupit.


Když jsem dávala do těsta sádlo, olízla jsem lžičku. Óóóóóó! Co je to za lahodnou chuť? Jako by to byla nějaká sladká pochoutka! Vzala jsem si ještě trošku. Pak jsem neodolala, ukrojila jsem si chleba, namazala sádlem, posolila a zakousla se. No, tedy! Nevídaná skvostná chuť se rozlévala po mých ústech a já přivřela slastně oči. Tak takhle chutná sádlo! To přece není možný? Určitě jsem ho už kdysi dávno jedla! Často tedy ne. V dětství jsme mívali na chleba máslo, na vysoké škole jsme šetřili a mazali ho ramou či flórou.

Miroslav Donutil ve svém pořadu o jídle vyřkl větu: „Tuk je nositelem chuti.“ Nikdy jsem to takto nahlas a narovinu neslyšela. Tak vida! Proto ty dietní blafy skoro nikomu nechutnají. Jasně. Sádlo. Stará dobrá potravina, se kterou se to jistě nemá přehánět. Ale pochutnat si na chlebu se sádlem s cibulí či česnekem a kyselou okurkou, to je přece nádhera.

A jelikož jsem děvče hloubavé, napadly mě další už vůbec ne „sádelné“ souvislosti. Měli bychom jídlo, sex, přátelství, život vychutnávat, nekonzumovat. To, co si dáme či dopřejeme jen občas, má pro nás svoje kouzlo, tomu přijdeme na chuť. Pokud budu jíst denně řízek, už mi nebude chutnat, pokud se budu často ládovat zmrzlinou, už mi nepřijde lahodná.

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Když jdeme s manželem přírodou, posloucháme zpěv skřivánků, bavíme se tím, jak vrabci poletují v křoví, a vnímáme vůni kytek. Je to taková obyčejná krása, která nic nestojí. A pak si sedneme na mez, vytáhneme chleba se sýrem a vodu a cítíme, že JSME. Mně ten chleba se sádlem připomněl, že jednoduchá jídla jsou vlastně moc dobrá. A chutě některých z nich jsem zapomněla. Byla to plodná zkušenost.