Být svatý znamená dělat malé věci s velkou láskou. (Matka Tereza)


Minulý pátek jsem se z návštěvy ortopedie vrátila s límcem na krku, práškama proti bolesti a doporučením se šetřit a pokud možno nezvedat naše desetikilové dítě. To vše na dobu tří týdnů do další kontroly. Zablokovaná krční páteř. Příčinou je dost pravděpodobně rostoucí váha našeho dítěte spolu s mým “sedavým” způsobem života a častou prací na PC. Musím říct, že vidina několika dní odpočinku by mi vůbec nevadila, ale tento, zrovna tento způsob relaxace se mi zdá (řečeno slovy klasika) poněkud nešťastným. Mám totiž ráda odpočinek aktivní a nemůžete-li pohnout dobře hlavou (opět řečeno slovy klasika: “Otáčím se celej”), tak je i ze čtení knížky aktivita poměrně náročná.

Podobně je tomu s vykonáváním řady drobných prací. Schválně si zkuste nakrájet libovolné suroviny na oběd v množství větším než velmi malém, když nemůžete rozumně sklonit hlavu. Člověk tak musí být poměrně kreativní a vymýšlet neustále nové sklony a úhly, ve kterých uvidí na práci a zároveň mu nerupne v zádech. Najednou spousta samozřejmých úkonů přestává být samozřejmou a některé se stávají dokonce téměř nemožnými.

V neděli jsme ale byli na návštěvě u našich “skoro-sousedů”. (To je tak, když se po jedné bohoslužbě sejdete před kostelem s lidmi, které znáte ze svého původního bydliště, a zjistíte, že si můžete vzájemně mávat do oken, protože bydlí v paneláku naproti. Navíc mají dceru o půl roku mladší, než je ta naše, a oba muži pracují v podobném odvětví, tak to je potom navázání bližších kontaktů skoro nutností:)) Když zjistili, co se mi stalo, byla sousedka tak hodná, že nás nejen pohostila výtečným kuřecím masem v obalu z corn-flaků, ale ještě nám ho spoustu nabalila do krabičky na druhý den k obědu. A dnes mi volala, že má velký kus kotlety a že se s námi ráda podělí. Za několik hodin už zvonila u dveří s krabičkou přírodních řízků a další várkou řízků obalovaných, které si můžu uložit do mrazáku a později osmažit. Aniž bych ji o cokoliv prosila nebo se o tom nějak zmiňovala, postarala se nám o několik obědů a tím ulevila mé bolavé páteři.

 

Autor fotografie: asenat29


Možná neudělala (v očích mnohých) nic výjimečného nebo velkolepého. Ale podařilo se jí jistě udělat všední věc s velkou dávkou lásky.