aneb Co mě naučily Modlitby matek

Bude tomu nějakých 15 let, co mi moje kamarádka darovala několik brožurek pro Modlitby matek. Měli jsme tenkrát 3 děti, které byly docela v pohodě, měli jsme spoustu aktivit a povinností ve farnosti a já jsem neměla potřebu věnovat se další nějaké činnosti. Brožurky jsem pěkně uložila do naší rodinné knihovny a občas na nich utřela prach.

Asi před 8 lety, přišel do naší farnosti nový kněz, který po nějaké době pozval na besedu jednu paní ze své bývalé farnosti, která tam založila MM. Její vyprávění zaujalo všechny ženy, které ji poslouchaly, ale to bylo všechno. Po nějaké době otec pozval paní Růženku - tehdejší hlavní koordinátorku MM pro ČR. To setkání bylo zase o něco živější a mělo Ducha.

Když jsem se po nějaké době o tom bavila s našim knězem, tak mi říkal: "Ono člověk někdy musí být opravdu ve velkém průšvihu, aby pochopil, že už mu zbývá jedině ta modlitba a půst."

…. a já jsem tenkrát v té době byla ve velkém průšvihu….

Naše 4. dítě - Terezka se narodila předčasně. V té době měla 3 roky a stále zůstávala na úrovni malého miminka. Denně jsem sledovala, jestli se překulí aspoň na bok nebo na bříško. Cvičili jsme poctivě Vojtu, pak Bobatha - efekt 0. Zdravotní stav se pomalu začal zhoršovat.

Náš rodinný život se jakoby zastavil. Nestíhala jsem téměř nic. Jen krmit, cvičit a jezdit po doktorech. Byla jsem nervózní, nespokojená, protivná, unavená, bezradná…… ale díky Bohu ne zoufalá. Stále jsem žila NADĚJÍ, že Bůh o nás ví a že pomůže.

Díky tomuto náročnému období jsem se postupně naučila vypouštět ze života věci, které nebyly v té době pro náš rodinný život podstatné.

A tak jsem oprášila prach z brožurek MM a zeptala se jedné kamarádky z bývalého spolča, která se starala o svého těžce nemocného manžela, jestli se nechce se mnou modlit Modlitby matek. Přikývla, že ano.

Tak jsme se začaly scházet každý týden u nás doma k modlitbě. Častokrát musela počkat, až dokrmím Terču. Po půl roce jsem oslovila další ženu, jestli se nechce přidat. Jaké bylo moje překvapení, když mi řekla, že se za to už dlouho modlí, aby se ve farnosti někdo začal MM modlit, že by se ráda přidala. Od té doby jsme se začaly scházet na faře po večerní mši. Během krátké doby přibyly další 2 ženy. Já jsem z nich byla nejmladší.

Postupně jsme dozrály k touze modlit se v kostele před svatostánkem.

A to je tedy síla! Při modlitbě odevzdání dětí P. Bohu jde každá z nás samostatně před svatostánek. Když tak vidím klečet ženu - matku před Ježíšem v Eucharistii, tak si říkám: není možné, aby dobrý Bůh neslyšel a nevyslyšel…. Už mnohokrát jsme zažily, že Bůh zasáhl do některých záležitostí…., že to, co se zdálo být nemožné, se změnilo k lepšímu atd atd.

Asi před 2 lety jsem navrhla jedné mladé mamince, jestli se nechce k nám přidat nebo jestli nechce oslovit nějakou druhou mladou maminku, že by se mohly modlit spolu. I stalo se… teď už nějakou dobu se schází 4 - mají zhruba stejně staré děti, takže si moc rozumí.

Někdy, když neseženu hlídání v době, kdy se modlí naše skupinka, tak mám pozvání od mladších maminek, že klidně můžu přijít na jejich modlitbu. Jsem ráda, že můžu s nima omládnout. Vezmu i kytaru, takže je to i takové živější.

Modlitby matek jsou jednoduché, krátké, výstižné. Naučily mě (a stále učí) pravé odevzdanosti. Neprosím za konkrétní věci - ani nevím, co je pro mě a pro mé blízké to nejlepší. Odevzdám Bohu život svůj, manželův, život všech našich dětí a kmotřenců a čekám jak to dopadne.

Uvědomuju si, že jsem se už i dříve modlívala růženec nebo různé novény ke svatým - kdy jsem prosila o něco konkrétního - určitě je to dobře a má to velkou hodnotu. Ale je fakt, že až díky Modlitbám matek, kdy problémy ODEVZDÁM Pánu Bohu - mám vnitřní pokoj. Netrápím se už tolika věcma, které mi dřív nedaly spát…. Možná bych to nazvala: svoboda dětí božích.

Opravdu - tak jako si dítě hraje bezstarostně v blízkosti otce nebo matky a nepřemýšlí nad tím, co bude zítra, za měsíc, za rok…

Ráda bych povzbudila všechny maminky, babičky, ale i tety a ženy, které nemají své vlastní děti, ale cítí se být povolány k modlitbě za děti: Nebojte se začít. Stačí když budete 2 - kdekoliv a kdykoliv.

Více info můžete najít zde: http://www.modlitbymatek.cz/