Před dvěma měsíci jsem se dostala k této knížce. Je to opravdu silný příběh íráckého muslima, který navzdory otcova přání, aby se stal vůdcem rodinného klanu, se stal křesťanem. Tuto knížku jsem zhltla jedním dechem. Knížku píše on sám. Je to tak živě popsané, že jsem se nestačila dívat. Jak moc jinak se žije muslimům, čemu vlastně věří. Sám Joseph píše, jak se obrátil, jeho cestu ke křesťanství, jak se dřív díval na křesťany jako na odpad. Na vojně bydlel spolu s křesťanem a když posléze zjistí, že je to úplně normální člověk, se kterým se dá rozumně bavit, tak se začíná zajímat i o křesťanství, v domněnce, že jej obrátí na svou víru. Onen křesťan mu nejprve odmítavě navrhne, ať si přečte Korán, ale pozorně. On to udělá a spoustě věcem nerozumí a nesouhlasí s nimi. Zvlášť k chování se k ženám. Potom si přečte Bibli, a má zvláštní sen...

Dále, ať vám úplně neprozradím podrobně děj, jej čeká obrácení, nucený domluvený sňatek, mučení, vězení, neskutečné schovávání se, útěk z domova, ze státu... pokus o vraždu vlastní rodinou.. čeká mnoho let na to, až bude moci být pokřtěn..

Joseph nyní žije s rodinou ve Francii, žije v utajení..  za jeho konverzi muslimové na něj vynesli rozsudek smrti, tzv. fatvu.

Je to nesmírně zajímavý příběh.. Člověk ani neví co má, když žije v zemi, kde si člověk může věřit čemu chce.. O to víc mě dostávalo, že vlastní zemi - pohodlí (bohatství svého otce), opustil a vydal se do neznáma vstříc (skoro jisté) smrti a měl s sebou ženu a dvě malé děti, přesně tak staré, jako mám děti teď já.

Pokud byste si to chtěli též přečíst, je možnost si objednat knížku přímo u vydavatele.