Před pár dny jsem se dostala k této zajímavé knížce, kterou bych vám ráda doporučila. Autor této knihy napsal i knihu Pět jazyků lásky, kterou taky vřele doporučuju. Gary Chapman působí mnoho let jako manželský poradce a tak má spoustu zkušeností s nejrůznějšími problémy, které v manželství můžou nastat.


Na začátku knihy je přirovnáváno manželství ke čtyřem obdobím v roce - jaro, léto, podzim, zima. Jsou tam uvedené pocity při těchto obdobích, příklady ze života manželů (reálných, s pozměněnými jmény) nacházejících se v těchto obdobích.. Na jaře zamilovanost, v létě to jde tak nějak samo, na podzim už trochu přituhuje a v zimě můžou být opravdové mrazy... Píše se tam, že z jednotlivých období jde přeskakovat do jiných.. Že ze zimy může manželský vztah přejít do jara, kdy pod sněhem začínají vykukovat krokusy. Není to jen kniha pro manžele, kterým vztah nefunguje, ale i pro ty, kdo si chtějí dobré manželství udržet.

Ve druhé části knihy je popsáno sedm strategií pro zkvalitnění období v manželství.

Moc věcí mě tam zaujalo, jedna z věcí byla – umění empaticky naslouchat. Naslouchat ústy – mlčet alespoň 5 minut, a opravdu druhého vyslechnout. Často skáčeme do řeči, nebo vynášíme soudy, ani toho druhého pořádně nedovyslechneme.. Potom i on bude poslouchat pozorně nás.. (zjedodušeně řečeno/napsáno;).

Druhá věc, co mě moc zaujala je, (a jsem ráda, že mi to mohlo docvaknout), (to vám radši opíšu doslovně;):

Úcta začíná v postoji: „Uznávám, že jsi bytost, která má obrovskou hodnotu. Bůh Tě obdařil jistými schopnostmi, znalostmi a duchovními dary. Proto si Tě vážím jako člověka. Nebudu snižovat Tvoji hodnotu kritickými poznámkami o Tvém intelektu, názorech či logice. Budu se Tě snažit pochopit a dát Ti svobodu k tomu, abys zastával odlišné názory než já a prožíval emoce, které já cítit nebudu."

Žádní dva lidé nesmýšlí a necítí úplně stejně. Třetí věc, co mě moc zaujala, bylo, strategie – kde si člověk má zjistit, jaké rozdíly jsou mezi ním a partnerem, a tyto rozdíly maximálně využít :-).

Opravdu knihu vřele doporučuju. Některé věci z ní se budu snažit uvést do praxe, nakolik se mi to podaří, to uvidíme;).