Jeden pátek jsem šla z kostela a povídala si se Šárkou. Šla na děkanátní setkání mládeže do 15 let a nesla v krabičce úžasnou buchtu, kterou jsem mohla ochutnat. Nadchla mě svou naprostou jednoduchostí, rychlostí a hlavně surovinami, které máte vždycky doma. Teda pokud ji nepečete v jednom týdnu dvakrát, jako já.
Poprvé jsem buchtu pekla ve čtvrtek, kdy jsem šla na návštěvu a vzala jsem ji na ochutnání. A protože jim chutnala, rozhodla jsem se, že se s vámi podělím o recept. Myslím, že i jako stále zaměstnané maminky oceníte, že ji budete mít rychle hotovou.
Sypká část se skládá:
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukru
1/4 hrnku kakaa
prášek do pečiva
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkové tresti (nesehnala jsem, asi není úplně nutná)
Vše dobře promícháme a přidáme:
1/3 hrnku oleje
1 hrnek vody
2 lžičky octa
Pokud smícháte vodu s octem a pak vlijete do mísy, buchta bude nadýchaná. Na závěr ji můžete ozvláštnit třeba čokoládovou polevou a kokosem, nebo oříšky. Fantazii se meze nekladou. Toto množství je na menší plech.
Protože je buchta hodně sladká, doporučují ji ozdobit jogurtem nebo zakysanou smetanou. Nezkoušela jsem, ale zní to zajímavě.
Povzbuzena čtvrtečním úspěchem, upekla jsem ji ještě jednou na nedělní zkoušku naší scholy a také chutnala. Tak přeji vám všem příjemné chvíle nejen u nedělní kávy :-)
Ony jsou tyhle buchty různé - kefírová nebo s jablky a právě ani jedna mě tak nenadchla, zdá se mi, že jde hodně cítit prášek do pečiva. I proto jsem z téhle tolik nadšená. Je dobrá.
Natřela jsem rybízovou marmeládou a je to luxusní. Díky za recept!
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.