Všechny Vás zdravím. Tuto malou krásnou knížku Vám musím opravdu jen doporučit. Určitě znáte o. Mariána Kuffu a kdo neznáte, tak Vám radím ho poznat;). O. Kuffa žije na Slovensku, v Žákovcích se stará  o lidi na okraji společnosti - o alkoholiky, bezdomovce, vrahy, lidi puštěné z vězení, prostitutky. Někdy se mu říká slovenská matka Tereza. O jeho životě byly také natočeny dva filmy - Všechny moje děti a časosběrný dokument točený pět let - Opři žebřík o nebe - který před pár měsíci získal Českého lva.

Ani jsem nevěděla, že tato knížka existuje, dokud mi ji před pár týdny nepřinesla moje maminka. Slyšela jsem pár jeho kázání na Youtubu, vypráví živě a poutavě, a jeho zážitky-o tom, jak se stal knězem ve 30 letech, o tom, jak málem přišel o život při pádu z výstupu na Gerlachovský štít, o tom, jak šel mezi prostitutky a hrál jim tam na kytaru:-), protože ho nic lepšího v tu chvíli nenapadlo... O tom, že nás vrazi a prostitutky předejdou do nebe.. O jeho první lásce, se kterou se po letech setkal. O tom, jak důležitá je v životě pokora..

Tato knížka obsahuje tyto jeho kázání. A i když jsem jich už spoustu z nich slyšela, tak když jsem si to četla a v češtině, (a taky po několika letech), tak mě to zase dostalo. Taková krásná a výstižná jednoduchost... čte se to samo. U spousty kázání jsem skoro ani nedýchala (Otče, ale on mi zabil matku..). Moc doporučuju! Tak mě to dostalo, že jsem si jich objednala dalších pět, a budu je rozdávat. Jednu si nechám a ráda se k ní budu vracet.. a připomínat si, co je v životě nejdůležitější.

Doporučuju i film Opři žebřík o nebe, který jsem shlídla jedním dechem. Zhruba před 5 lety jsme se po cestě na Litmanovou zastavily i v Žákovcích na mši.. a musím říct, že to byl opravdu zážitek, sedět mezi těmi lidmi -ne zrovna přitažlivými, v kapli, kterou spolu s těmi lidmi o. Kuffa vybudoval... prostě opravdová realita...

A na závěr si dovolím opsat toto:

"Milujte lidi takové, jací jsou,

čím méně si to zaslouží, tím víc jich milujte.

Nemilujte je podle velikosti jejich zásluh,

ale podle velikosti jejich potřeb."

......

Bůh nestvořil dokonalejší nádobu, než je žena.
Ženské srdce je nejkrásnější a nejlepší nádoba pro lásku...
 
Mateřství je jako svíce. Svíce pomalu svítí,
stravuje se, zmenšuje se, ale svítí.
Elektřina zhasne, ale díky hořící svící nikdo neklopýtne na schodech.
Svíce nevykřikuje: Já hořím, zmenšuji se.
Svíce svítí. Hoří a to jí dává smysl a význam.
Ty jsi žena a matka, 
musí tě pomalu ubývat musíš svítit svým životem.
Když nebudeš dobrou matkou, 
nebudeme mít dobré kněze ani dobré otce.