Okrajování brambor nepatří zrovna mezi moje záliby. Dnes jsem se chystala uvařit oběd, šla jsem si do sklepa pro brambory. Už tam máme jen takové mrzáčky, ty se mi krájí opravdu blbě. Fakt se mi do toho zrovna moc nechtělo.


Chytla jsem první bramboru a vzpomněla jsem si na to, nad čím už pár dnů přemýšlím - dělat malé věci s velkou láskou (motto blahoslavené Matky Terezy – mojí biřmovací patronky, a vlastně i sv. Terezie z Lisieux). Jak to vlastně myslely - jak s velkou láskou… mám tu bramboru okrájet s láskou? Vždycky jsem si myslela, že "s láskou" znamená radostně. No ale to by některé věci opravdu radostně moc nešly, přišlo by mi to pokrytecké. Není to vůbec o tom, jestli tu danou věc udělám "ráda", ale jde tam o to, aby to bylo opravdu z lásky k Bohu. A to není to stejné. Ta věc mě může něco stát, nemusí mi to být v té chvíli zrovna příjemné. Třeba i ty nejmenší věci - úsměv pro někoho, i když nám do smíchu zrovna není, vyslechnutí, úklid, přebalení miminka x-krát za den, odřeknutí si něčeho, jít se učit...

Snažím se teď když jdu cokoli dělat, říct si - to je z lásky pro Tebe, Bože.. zvlášť když se mi do toho fakt nechce, ale vidím, že je to potřeba udělat. A tak u těch brambor jsem každou z nich s láskou vzala a okrájela. Věřím tomu, že si to Bůh použije.

Matka Tereza před natočením dokumentu o ní (bylo jí to nepříjemné) udělala s Bohem dohodu, že za to osvobodí hodně duší z očistce. Otec Havlát jednou na obnově řekl: "vezmu hadr, a to je modlitba."

Přidávám pár vět sv. Faustyny a sv. Jana od Kříže.. před pár dny a dnes jsem to zrovna četla.

"A Bůh mi dal poznat jednu věc, která jediná má v jeho očích nekonečnou cenu – je to láska k Bohu, láska, láska a ještě jednou láska – a nic se nedá srovnat s jedním úkonem čisté lásky k Bohu. Vůbec si nedokážeme představit, jak se Bůh zajímá o duši, která ho upřímně miluje. Štastná duše, o kterou se již zde na zemi zvláštním způsobem zajímá, jsou to duše malé a pokorné." sv. Faustyna Kowalská

"Ježíš mi dává poznat a pochopit, v čem spočívá velikost duše: ne ve velikých činech ale ve veliké lásce. Láska má hodnotu a ona dává našim skutkům velikost, i když jsou naše skutky drobné a samy o sobě všední, stávají se působením lásky před Bohem veliké a mocné, skrze lásku." sv. Faustyna Kowalská (Deníček)

"Nejčistší úkon čisté Lásky je pro církev užitečnější než všechny jiné skutky dohromady." sv. Jan od Kříže

Tiana Feng

pozn. redakčne upraveno