Před pár dny jsme s kolegyněmi slavily v restauraci několikery narozeniny. Přišla i M. krásně oblečená a rozzářená. Povídám: "Kdy zase pojedete na sexy víkend?"
 
"Zítra, Lidu."
 
"Co to je?", zeptala se E.
 
"To dáme na tři dny děti k babičce, jedeme do hotelu a tam si s manželem užíváme."
 
"A jak jste dlouho spolu?"
 
"Manželé jsme 16 let a 4 roky jsme spolu chodili?"
 
"A to vás to ještě baví? To já už zažívám rozkoš leda tak na zahrádce."
 
Tak jsem si vzpomněla na své známé, kteří jsou spolu skoro 30 let, a jezdí nejméně jednou do roka na "svatební cestu". Ale je to sexy víkendu dost podobné, jen je to nazváno trošku jemněji, skrytěji.
 
Jsou ženy, které si právem postěžují, že manžel o ně ztrácí zájem. Pořád se jen mluví o tom, že ženy se nechtějí milovat, že jsou unavené a bolí je hlava. Ale často nemají zájem muži. Důvody jsou různé. Jedním může být už to, že nás "ulovili", jsme jejich a oni už se nemusí namáhat. Dalším bývá velká pracovní vytíženost a zřejmě i fakt, že muži jsou na vrcholu seuxuálního života po dvacítce, kdežto žena přichází sexu na chuť až po třicítce. Nemáme s manželem děti a nikdy jsme nemuseli řešit žádné plánování rodičovství. A Bohu díky se nám nestalo ani to, že bychom se prostě milovali na povel v plodných dnech, aby se početí děťátka povedlo.
 
Kolegyně M. je pro mě příkladem toho, jak pečovat o jednu z velmi důležitých oblastí manželství, a to je intimní život. Nepodceňovat ho, věnovat mu čas, zvolit krásné prostředí, být pouze jeden pro druhého. Nám se osvědčilo vybírat nezvyklá místa, někdy třeba i neobvyklý čas. Žena by se měla v manželství učit muže svádět. Od muže zase právem očekává něhu a to, že mu nebude jedno, jak ona intimní styk prožívá. Je zřejmě málo párů, kde o těchto věcech dokážou narovinu a hezky mluvit.
 
Moc se mi líbil výrok jednoho známého fotbalisty, když se ho ptali, jesli je v manželství spokojený a jesli třeba neměl milenku. Odpověděl: "Proč bych chodil někam na párek, když mám doma biftek?"
 
Na manželské sexualitě je krásné, že se dá trénovat, cvičit a vylepšovat. Bohu díky.