A je to tu. Za okny už nepřehlédnutelně vládne jaro, zima dávno ztratila svou moc. Všechno začíná rašit a bujet, vlévá se nový optimismus do žil, na některé čeká za dveřmi symptom zvaný jarní únava, odhazujeme zimní kabáty, vyrážíme ven „polehku“ a marně ráno vyhlížíme zimní námrazu.


 

S počátkem jara začíná pro mě nová bylinkářská sezóna. I když loňský sběr ještě z daleka nemám spotřebovaný, přeci jen něco málo opět budu trhat, stříhat a sušit. Mám obavy, že je trošku zbytečné tady o tom psát, protože z diskuzí mám pocit, že většina z vás je v bylinkách zběhlá, znalá a alespoň občas využije jejich moc. Tak tedy jen na připomenutí, možná na nakopnutí… Myslím, že hodně vás bydlí ve městech, tudíž ke zdravé zeleni nemáte úplně blízko a možná se sběrem bylinek vůbec nezaobíráte. Což takhle vyrazit na rodinný výlet někam na ves, na procházku do luk, vzít s sebou košík, zavrtat nos do trávy a hledat kousek bohatství naší matičky země?

Již od dětství nás maminka vždycky léčila bylinkami. Přes bylinkové čaje, sirupy či voňavé koupele. Pamatuji si na sladký sirupek z cibule s cukrem či medem a představa oné líbezné chuti mě vrací do dětství, do pyžamka pod peřinu, s plinkou na hlavě a s jitrocelovo-kopřivovo-bezovo-heřmákovo a já nevím ještě čeho horkým čajem v termosce u postele. Ještě teď mě mrazí, když si vzpomenu na studené zábaly, kterými se srážela teplota :o)

Absolutně vůbec se nepokládám za člověka znalého tématiky bylinek – takzvané fytoterapie. Dělám pouze to, co mě naučila maminka. Takže alespoň svojí trochou přispívám do mlýna. Jen malý nástřel. Kdo chce víc, Google to jistí :o) a vězte, že o každé z bylin je informací obrovská a zajímavá spousta.

V těchto krásných dnech je nejvyšší čas vyrazit na sběr podbělu. Najdete ho na písčitých či štěrkovitých půdách. Užívá se při onemocnění plic, astmatu, nachlazení a kašli.

Myslím, že snad každý pozná bez černý. Sbírá se v květu, dobrý při nachlazení a na podporu pocení. Výborná z bezu je bezová šťáva, kterou mám v plánu možná už letos prvně vyzkoušet a ještě lepší je bezinkový likér ze zralých bezinek se slivovicí. Účinkuje při bolestech (nejen) páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Užívá se pouze jedna štamprle denně. Pokud uvedené problémy nemáte, i přesto je likér prostě výborný a lahodný, a myslím, že si jednou čtvrtkou denně neublížíte :o). Mě rozhodně neuškodil.

Na zahrádce nám občas vyroste divizna. Opět využívaná při nachlazení a chronických zánětech dýchacích cest.

Řekla bych, že královnou všech bylinek je kopřiva dvoudomá. Má mimořádnou léčivou sílu. Již nyní můžeme vidět, jak začíná růst. Sbírají se mladé výhonky. Podporují krvetvorbu (Momentálně i pro mě aktuální – jak mi radí maminka – přes noc nechat vyluhovat kopřivy ve trošce studené vody a ráno ten kvalitní brčál vypít… už jen podle toho jak výluh vypadá, soudím, že železa je tam opravdu hodně.), dodávají železo, čistí krev, působí při kožních vyrážkách, akné či bolestech kloubů a obecně při revmatismu (Pamatuji svého dědečka, který nosil kopřivy za páskem na holém těle… brrrrr :o)). Zlepšuje činnost střev a matky!!! podporuje tvorbu mateřského mléka. Zevně je výborná na vlasy – oplachy pro růst a oživení vlasů.

Ještě chci vzpomenout účinek česneku, který je silně antibakteriální, což má vyzkoušeno můj muž, který při sebemenších pocitech „na chřipku“ ujíždí na česneku a ten ho postaví vždy zpět na nohy.

Voňavý heřmánek má zas účinky protizánětlivé, užívá se při zažívacích potížích, stimuluje imunitní systém. Hojně je využíván též v kosmetice, při zánětech kůže a sliznic, při akné. Jsou dobré výplachy a oplachy.

Jitrocel je vhodný pro děti. Působí na onemocnění dýchacích cest, kašel a nachlazení. Užívá se ve formě čaje nebo jako sirup. Myslím, že se dá i vyrobit domácí sirup… láká mě to zkusit.

Jistě netřeba vzpomínat bylinu nás žen - všem známý kontryhel, užívaný při „ženských obtíží“… při menstruaci, při snaze otěhotnět či v těhotenství a při všech onemocnění týkajících se „našich“ orgánů... U mě doma nikdy nesmí chybět.

Brzy začne kvést nepřehlédnutelná pampeliška lékařská – čistí krev, snižuje krevní tlak, působí jako antirevmatikum, zlepšuje trávení. Výborný je pampeliškový med, účinný při nachlazení a kašli.

Jako poslední ještě vzpomenu moji oblíbenou meduňku lékařskou. Užívá se ke zklidnění, při poruchách spánku, ve stresu, dokonce i při nevolnostech v těhotenství. Mám ji ozkoušenou, když mám nějaké „nervy“, neklid, špatný spánek, je výborná. Nevím, zda to není jen placebó, ale na mě působí skvěle.

 

A mohla bych vzpomenout spoustu dalších krásek naší přírody… například máta peprná, mateřídouška obecná, měsíček lékařský, prvosenka jarní, třezalka tečkovaná, šalvěj lékařská, hluchavka bílá

Je toho plno. Při listováním knihami o bylinkách nestačím zírat, jaké bohatství v sobě příroda skrývá. Na každý problém, na každou nemoc Pán Bůh stvořil alespoň jednu bylinku či rostlinu, která dokáže pomoci. Není od věci mít doma alespoň jednu bylinkářskou knihu. Myslím, že zrovna při běžných dětských nemocech do ní člověk nejednou rád nahlédne… to už ale musí mít bylinky pěkně doma usušené a v suchu uskladněné. Vzpomenu zde alespoň jednu knihu od známé bylinkářky Marie Treben: Zdraví z boží lékárny.

Nutno podotknout, že vše se nesmí přehánět, tudíž i bylinky mají své meze. Zvláště u dětí je nutné bylinky používat s obezřetností. Při nesprávném užívání si můžeme i ublížit. Proto všeho s mírou!

 

Na závěr bych ještě ráda vzpomněla dvě tekutiny, které mě celý život provázejí a těmi jsou: propolisová tinktura (od našich pilných včeliček – užívá se jako kloktadlo při bolestech v krku, jako dezinfekce a podpora hojení ran) a Švédské kapky – ze směsi bylin, které koupíte v lékárně. Užívá se vnitřně i zevně, působí jako všelék: na vyrážky každého druhu, bolesti zubů, afty, žaludeční křeče a všeobecně trávící a střevní potíže, nechutenství, plynatost, dokonce napomáhají porodu, při zánětech prsu a zánětech všeobecně, dále při poruchách menstruačního cyklu, příliš silné menstruaci, gynekologických výtocích, dále na bradavice, jizvy, spáleniny, revmatické bolesti a celkově k detoxikaci organismu a další naše bolístky…

 

Narazila jsem na výborné stránky: bylinkyprovsechny.cz. Snad mi bude odpuštěno, že jsem z nich čerpala pár informací k psaní těchto řádků.

 

 „Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

„Lékař léčí, příroda uzdravuje.“ Hippokrates

„Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny“ Paracelsus

ilustr. foto