Zdroj obrázku: freeimages.com

"Jsme dva, dva na všechno, na lásku, život, na boj i bolest, na hodiny štěstí. Dva na výhry i prohry, na život a na smrt - DVA!" napsal kdesi Karel Čapek. 


Potkala jsem v čekárně u doktorky po spoustě let kamarádku z dětství. A taky spolužačku z náboženství. Bývala to aktivní družička, recitátorka zbožných básniček o májových☺. Po svatbě se odstěhovala do nedalekého města, ale po smrti rodičů k nám jezdí málokdy. Po tom, co jsme si povídaly o dětech a vnoučatech, řekla najednou:  Pořád chodíš do kostela, že? Máte fajn, že vás tu pořád chodí tolik a nejste za magory. Já jsem se v kostele vdávala, ale od tý doby šlus. Manžel je hodnej ale "na tohle" není.

Tón jakým to řekla napověděl, že ji to trápí. Neměla jsem chuť jít do nějaké hluboké duchovní debaty, ale moc jsem ji chtěla nějak povzbudit. Tak jsem jí řekla, že je fajn, když je manžel hodnej. A hlavně, že "na tohle" je ve své rodině aspoň ona. Usmála se a řekla - jé, to máš pravdu. To já se modlím. Vlastně furt se modlím. Tiše - a ani nevím jestli je taková modlitba platná, ale modlím se.

Vzpomněla jsem si, jak jsme před lety měli u nás doma společenství, kde jsme se každý týden scházeli se čtyřmi ženami a jedním chlapem, kteří byli na víru v Boha v rodině sami. Vím, že všichni to prožívali jako problém. Trápilo je, že to nešlo společně se se svým nejdražším modlit. Trápilo je, že na vedení dětí k víře byli sami. Že byli často terčem ani ne výsměchu, ale spíš přísných soudů, kdykoli v něčem selhali. Jedna z žen tehdy říkala, že každou neděli po návštěvě mše svaté má pocit, jako by se pak doma rojili všichni rohatí. A asi jim jde o jediné-aby přestala do kostela chodit. Ale že mají smůlu!

Pokud se nestane zázrak obrácení, žijí a i dožijí v takovém manželství spolu ti, kdo jsou a byli "dva na vše, kromě víry v Boha". Moc bych přála těm, kteří to prožívají a trápí je to, aby věřili, že Bůh opravdu slyší každou modlitbu. A přímluvnou modlitbu za nevěřícího manžela a děti teprve slyší. Tak aby zůstali věrni v modlitbách....i kdyby se rojili všichni rohatí!!!