Každý rok na ně čekám. Jakmile se květnové dny překulí do červnových, už je netrpělivě vyhlížím. U každého stánku hledám očima jejich vábící červeň... Jakmile je objevím, je jasné, že léto už je definitivně tady a nic ho nezastaví.


Jahody. Ty pravé, české (resp. moravské), voňavé od sluníčka, ne ty unifikované podivnosti syntetické barvy a pražádné chuti odněkud z dovozu. To úžasné ovoce, které se rozplyne na jazyku, aby po něm zůstala jen chuť na další kousek. Ovoce, které je využitelné v kuchyni asi tak na milion způsobů. Já bych vám teď ráda představila jeden z našich nejoblíbenějších:

Jahodové balóny

Sama nevím, proč je toto jídlo v naší rodině pojmenováno zrovna takhle – nejspíš za to může jeho tvar. Jako děti jsme byli vždycky plní nadšení, když se je maminka rozhodla uvařit k obědu. Vždycky se po nich jen zaprášilo. V podstatě jde o ovocné knedlíky velice nenáročné na suroviny. Budete potřebovat jenom

  • hladkou mouku
  • hrubou mouku
  • vodu
  • čerstvé jahody

 

Hladkou a hrubou mouku smícháme v poměru 1:1 a postupně přidáváme vodu tak, aby nám vzniklo těsto, se kterým se bude dobře pracovat – nesmí být ani mazlavé, ani příliš tuhé. Těsto rozválíme (jde to poměrně ztuha, asi jako když vyvalujete těsto na nudle). Upozorňuji, že plát nesmí být rozválený moc tence, protože by se těsto při zabalování trhalo, já je mívám odhadem tak cca 5-6 mm. Plát nakrájíme na čtverečky a do každého zabalíme jednu jahodu (nebo polovinu jahody, pokud jsou moc velké). Při zabalování je potřeba opravdu pečlivě „uťapkat“ všechny spoje, jinak vám při vaření vyteče šťáva z jahod ven.

 

Zabalené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut. Při vaření záleží na tloušťce těsta, když si nejsem jistá, jestli už jsou hotové, tak si jeden vytáhnu a rozkrojím – když je vevnitř moc syrový, tak ještě chvíli vařím.

Základ si můžete potom dozdobit a dochutit podle vlastních preferencí. Já vám chci představit způsob podávání, který nám chutná nejvíc. Potřebujeme na něj ještě zakysanou smetanu, tvaroh a cukr.

Balóny překrojíme na poloviny (nebo necháme vcelku) a uvedené tři suroviny na ně navrstvíme v libovolném pořadí (já většinou dávám tvaroh-smetana-cukr, ale klidně si je můžete všechny smíchat dohromady). Pokud vám zbyly ještě nějaké čerstvé jahody, můžete jimi výsledné dílo dozdobit.

 

Když balóny v tomto provedení ochutnala jedna z mých kamarádek, prohlásila dokonce, že by si je uměla představit jako hlavní chod na svatbě – proč by prý mělo být vždycky nutně maso?

Balóny jsou ale dobré i jen tak pocukrované a přelité rozpuštěným máslem, případně můžete přidávat další ingredience podle chuti. Samozřejmě jahody nejsou jediné ovoce, ze kterého se balóny vyrábí. Použít můžete např. třešně (akorát se připravte na spoustu práce) nebo švestky (pokud nemusí všechny do kvasu).

 Bon appétit!