Nejlepší nápad, který mě dřív nenapad.


V roce 2008 jsem začala chodit do práce a vydělávat svoje vlastní peníze. Přemýšlela jsem, jak je nejlépe využít pro dobro věci.

V našem kostele jsem spatřila fotku jedné africké dívenky, kterou jsme jako farnost sponzorovali. Řekla jsem si, že by nebylo špatné to zkusit sama. Zabrousila jsem na webové stránky charity, kde byl odkaz na Adopci na dálku. Byly tam fotografie dětí a mladistvých z různých zemí. Zaujal mě malý hošík ve věku sedmi let. Měl velké oči, plné rty a jeho černé vlasy se mu krásně leskly. Jmenoval se Prajwal.

Dočetla jsem se, že si budeme psát anglicky. Nějaké základy ze školy mi v hlavě ještě zůstaly a kdyby jsem si nevědla rady Překládač na Googlu vždycky pomůže a poradí. Dlouho jsem se nerozmýšlela a šla do toho. A tak jsem se stala ve svých 20 letech adoptivní maminkou.

Každý rok pošlu na charitu určitý obnos a Prajwal bude moci chodit do školy. To mě motivovalo každé ráno vstát ve 4:30h a jet na dílnu, jak jsme našemu 5. oddělení chirurgie říkaly.

Před Vánocemi toho roku, mi dorazil ten nejkrásnější dárek - jeho 1. dopis. Posílá mi 2 dopisy za rok, už jich mám doma pěknou řádku za těch 8 let. Vždy tam najdu namalovaný obrázek, fotku a přáníčko.

Nyní už je z něj šikovný mladík a chystá se do 10.ročníku. Umí hezky malovat a je to milý kluk. Jsem zvědavá, kam půjde dál. Snad zůstaneme v kontaktu i po té, co pro něj skončí tento program, ale to je snad ještě daleko.

                             (Prajwal, Eshwar-jeho mladší bratr, rodiče a babička?)

Minulý rok jsem byla na Liptalských slavnostech, kde vystupují tanečníci z různých koutů země. Koupila  jsem si u jednoho Inda, který tam měl stánek se suvenýrama, náramek. A tak si malý kousek Indie nosím stále u sebe.

Vím, že Prajwala asi nikdy na tomto světe neuvidím, ale snad jsem v něm zažehla alespoň malou jiskřičku naděje, že nemusí žít celý život v chatrči ve slumu. To je záměr programu Adopce na dálku, daruju-li člověku vzdělání, daruju mu to nejcennější - šanci na nezávislost a lepší perspektivu v životě. Pomoc tak bude trvalá......Moje největší přání je, aby se mu to podařilo a byl šťastný!