Odpusťte mi, prosím, ten provokativní název, ale já si nějak nemůžu pomoct. Po přečtení příspěvku Žena, které se pro sebe všeho líto, a následné diskuzi, mě začaly napadat všelijaké věci. Co je (obecně) předkládáno jako potěšení pro ženy? Čokoládička, kafe, oblečení, kosmetika, hýčkání, sex v jakémkoli množství a s kdekým, hlavně se ciťte dobře! Řekněte si nahlas, co chcete!

O radosti, kterou přináší péče o druhé, se píše v souvislosti s mít to rád (děti, partnera, pejska, želvičku) a nebo se týká dobrovolnictví (práce pro seniory, psí útulek, ekologické sdružení, dětský oddíl...). Zmíněné dobrovolnictví přináší mnoho benefitů: změnu prostředí, možnost navázat nová přátelství, sounáležitost. Rutinní práce doma? Najměte si placenou výpomoc! 

Co když to rád nedělám a mí nejbližší mě jenom zlobí svými požadavky a nepořádností? Kde se píše o tom, že nabíjet může i nudná každodenní práce v domácnosti, dělaná pro ty nejbližší často bez odezvy a pochval? Tohle by se mělo hlásat ze střech: stereotypní práce doma dělaná s láskou je nenahraditelná a nezaplatitelná. Nepochopení této pravdy může být pro mnoho lidí toho času v domácnosti zdrojem frustrace. Je rozdíl, jestli úděl hospodyně přijímá dotyčná/dotyčný jako trpkou nutnost, nebo jako příležitost ke službě. Myslet s opravdovou láskou na potřeby druhých a starat se o ně se pak stává zdrojem hlubokého potěšení. A potěšením může být také moudře se o práci rozdělit...

Pro odlehčení vkládám 35 starý český film, ve kterém se krásně vysvětluje, co znamená dělat domácí práce rád a nerad ( v čase 10:54 ).