S létem na mě přišla vzpomínková nostalgická nálada. Ale taky veliká vděčnost za vše, co jsem mohla prožít. Za lidi, kteří ve svém volném čase organizují aktivity pro děti a mládež.


Když jsem měla možnost, účastnila jsem se všemožných zajímavých akcí: byly to setkání mládeže, poutě, duchovní obnovy, Mladifest v Medugorje... Moje dnešní situace připomíná české přísloví: dneska husto, zejtra pusto, které bych parafrázovala na včera husto a dneska pusto. Čili dneska nic. Mohu jen tak pokukovat po tom, jak to frčí, co všechno se děje, kdo to organizuje, co by se mi líbilo a s děckem to nejde. Mnozí namítnou, že i s malinkým miminem se dá dělat spousta věcí, jenže....pokud máte i další povinnosti, nemůžete jen tak frnkout. Už nejsem volná jako pták. 

Tím více čerpám ze svých dávných zásob i duchovních zážitků, ze všech krásných chvil prožitých při mši svaté se scholou (jsem stále schopná poznat podle předehry mnoho Olejníkových žalmů), ze všech poutí se starými přáteli a mám radost, že další generace si to užívá podobně jako já.

Občas si říkám, že vymetání křesťanských akcí je předkládáno jako jediný způsob prožívání víry a kdo nebyl na duchovní obnově s tím a tím charismatickým knězem, jakoby ani nežil... Ale takto to neplatí! Aktivita mladých se bude dělit na období před a po setkání v Krakově, které bude (je!) jistě krásné a plodné. 

Čím dál víc si vážím těch všech bezejmenných, kteří sice neorganizují velké akce a nejezdí na ně, ale pokornou denodenní službou pomáhají ve farnosti, např. při zajišťování prací kolem kostela (úklid, kostelnictví,  informační nástěnky, společenství modlitby...). 

Pár dní před odjezdem se na mě obrátili příbuzní s prosbou, jestli bych jim mohla půjčit krosnu. Protože mají doma jen jednu a do Krakova jedou ve dvou. Udělalo mi velkou radost, že jim mohu vypomoci. Tak můj batoh opustil svoje bezpečné místo na půdě a vydal se na cestu. 

Nebyla jsem tam. Ale aspoň můj batoh jel do Krakova. Jestli je mi to líto? Snad. Ale mám už mnoho odježděno, tak není proč smutnit. Díky za vše!

pozn. redakce: Napsala uživatelka, ktorá si nepřeje být jmenovaná.