Naše miminko chodí brzy spát, a tak mám sladký život plný volných večerů. V jednom z nich jsem s kamarádkou vyrazila do kina, abych zažila taky nějakou tu kulturu. Měla jsem chuť na povznášející zážitek s kýblem hranolek a Tarantinem, dávali ale zrovna severský film Komuna (Kollektivet, 2016). Když se řekne severský film, představím si něco drastického o mezilidských vztazích, a má-li snímek ještě takový název, jako Komuna, přidám si k tomu ještě erotický horor. K mému překvapení byl film ale snadno stravitelný a místy opravdu vtipný, a to i přes to, že se v něm děly smutné věci.


 

Film se odehrává v městském prostředí 70. let a tomu odpovídají i představy hlavních hrdinů o životě. Manželé Erik a Anna se spolu s pubertální dcerou chystají nastěhovat do velkého domu, jehož rozlehlost volá po naplnění. A co je lepšího, než pozvat spoustu přátel ke sdílení střechy nad hlavou? Tak nějak spontánně vznikne komuna, kde se všichni o všechno dělí. Kamarádi Erika a Anny jsou různí, od seriózního páru s vážně nemocným synkem po zvláštního týpka, který nikdy nepřispívá na pivo. Jsou to přeci jen 70. léta, takže společnost je pestrá a nikdo se za nic nestydí.

 

Členové komuny se každý večer schází u jídla, slaví společně svátky, střídají se v nakupování (tedy, alespoň ti zodpovědnější z nich) a hlasují o chodu domácnosti. Všechno vypadá velice idylicky, a idylicky to taky kamarádi prožívají. Jsou mezi nimi jen dvě děti, které to všechno pozorují jakoby z povzdálí. Zdá se, že ztratili rodiče, protože se o ně starají v podstatě všichni. Přátelé je berou mezi sebe, je ale vidět, že na psychiku dětí to nepůsobí nejlépe.

 

Erik je architekt a učí na univerzitě. Jednoho dne si ho všimne mladá krasavice z řad studentů, která ho taky bez okolků uloví, a Erik, který nepůsobí jako zrovna silná a vyrovnaná osobnost, si ji přivede domů. Od toho okamžiku se život v komuně začne komplikovat.

 

Film je opravdu mimořádně koukatelná směsice dramatu a komedie, a proto ho můžu doporučit všem dospělákům, kteří už viděli všechny díly Vražd v Midsomeru a rádi by strávili večer nějak zajímavě. O Komuně se dá bezvadně diskutovat a přemýšlet, jak to vlastně všechno dopadlo.

 

O filme na ČSFD