Tedy nebudou to přímo staletí, ale těch pár let, které netrávím pod taktovkou time managementu mých rodičů, respektive mé mámy =). 


 

Fáze 1

Jsme dva, nic nás nehoní, nenaděláme zas tolik nepořádku, takže se častá chaotičnost, lenost a pohodlnost vcelku ztratí. Uklízím, když mám čas a chuť, většinou nárazově a ve velkém.

 

Fáze 2

Máme doma miminko. Miminko leží, miminko má z pobytu na JIP naučený režim a vcelku nijak nezasahuje do režimu fáze 1. Super!

 

Fáze 3

Z miminka je batole, hraček přibývá, všetečné ručičky ho roznáší všude okolo. Tady už je třeba jednou za čas hračky posbírat, vytřít podlahu a vyluxovat koberec. Slovo pravidelný však ještě není na místě.

 

Fáze 4

Batole je čím dál všetečnější, ale v bříšku už se peče další rošťák, domácnost přebírá tatínek na několik dlouhých měsíců a doma nastává chaos, aneb stíháme jen to nejnutnější – postarat se o dítě, občas chodit do práce, uvařit, jezdit po návštěvách u lékařů.

 

Fáze 5

Druhé dítko je na světě. Předchozí chaos je nic oproti tomu, co nastává teď.

 

Jak je mým dobrým zvykem, sedla jsem si na bobeček a začala plakat. Ale já už se znám, naberu tím síly a hurá do boje. Bylo mi jasné, že bez nějakého rozumného režimu a organizace to nepůjde.

 

Dostala se mi do ruky kniha, zde na ŽMM už mnohokrát citovaná, Mámy v jednom kole. Velmi jsem se pro ni nadchla a když to fungovalo té paní, byla jsem přesvědčená, že to půjde i mně. Ale ouha! Nadšení mi vydrželo asi tak týden a všechno padlo, nic nefungovalo, jak jsem si představovala. Kuba se nekojil, když jsem to potřebovala já, Liduška nechápala, že teď přece myju podlahu, nebo se modlím. Několikrát jsem upravovala režim, ale k ničemu lepšímu to moc nevedlo.

Odnesla jsem si z toho ale několik pro mě důležitých poznatků:

  • Musela jsem si přeskládat hodnoty do správného pořadí: Bůh, já, manžel, děti a ostatní.
  • Vyhradit si čas na Boha a modlitbu, všechno ostatní se poddá.

 

Abych knihu úplně neopustila a nezavrhla, stvořila jsem si svoji alternativu: Mámy malých dětí v jednom kole: rozvrhla jsem si do týdne jednotlivé místnosti tak, aby na každý den vyšla právě jedna. To fungovalo jen částečně, tak jsem přešla na metodu „každý den jedna činnost (podlahy, luxování, hračky, koupelna+WC)“, to se dalo zvládat o fous lépe. Ani tento způsob mi ale nevydržel úplně dlouho, protože vyvíjející se děti (a že toho za prvních pár let stihnou fakt hodně) tak nějak mé postupy neakceptovaly.

 

Odložila jsem tedy knihu a s ní (bohužel) i aspoň trochu fungující systém modlitby. Chvíli to šlo se plácat ode dne ke dni, ale časem mě to opět donutilo si poplakat a vrhnout se do boje znova. To, co mě tentokrát srazilo, byl pocit, že pořád jen něco dělám, ale nemám kdy se věnovat sama sobě. Zkusila jsem tedy zvolit volnější režim v době poledního spánku, chodívala jsem spát s dětmi, tak jsem tento čas věnovala sobě – modlitbě, četbě a spánku jednou za pár dní, když se nastřádal deficit.

 

Také jsem znovuobjevila stránky www.terapiedomova.cz. Zaregistrovala jsem si odběr každodenních mailů s úkoly a byla zvědavá, jaké to bude. Zde můj vývoj zatím končí, jsem mile překvapená, co všechno jde po malých částech zvládnout, aniž by se člověk zahltil a zničil. Navíc ta svoboda, že když nějaký úkol prostě nestihnu, tak za pár týdnů přijde na řadu znovu a můžu to dohnat. Také spousta tipů, triků a nápadů, co doma vylepšit, aby se nám lépe žilo.

 

Závěr?

  • Na prvním místě modlitba – realistická modlitba, žádný harmonogram toho, kdy co a jak se budu modlit, abych pak trpěla stresem či výčitkami, že to nestíhám. Modlím se ráno, v poledne, střelné modlitby, s dětmi večer a s manželem před spaním. Výzva? Zařadit alespoň část růžence a vrátit se ke Korunce Božího milosrdenství.
  • Pravidlo 15-20 minut – úkolu na den se věnuji zhruba takovou dobu, ne víc.
  • Více plánuji dopředu – jídelníček, nákupy.
  • Stále nevím, kdy mám žehlit, to se mi už 18 měsíců do programu nevejde :-D .
  • Ten diář s Terapie domova si přeji k Vánocům.

 

P.S.: Od narození druhého dítka uplynulo 18 měsíců.

P.P.S.: Kdy žehlíte vy? Hromadí se vám prádlo? =)

P.P.P.S.: Taky jsem objevila krásu Kuchařek pro dceru, tak má manžel s dárky na pár let vystaráno...