1) V roce 2015 bylo datum 1. 9. vyhlášeno dnem modliteb za péči o stvoření. Přiznám se, nepamatuji si to, tato informace na mě „vykoukla“ tady na signálech. 2) Už dlouho přemýšlím o tom, co napsat do rubriky „bydlení“ ohledně našeho minibytu. 3) V rámci vzpomínání jsem si po letech pustila písničku od Tata Bojs Eko Echo. A tak je můj „příspěvek do mlýna“ tu.


Odpad jsme doma třídili už od malička. Papír, plasty a „ostatní“. Moje teta třídí ovšem až devět druhů odpadu. Sama třídím i v našem vlastním bytě, v kanceláři, všude. Z důvodů ekologických, ale i etických. Sice se z toho, že jsem byla líná a tu hromadu papíru vysypala do koše na směsný odpad, nezpovídám, ale říkám si, že bych vlastně opravdu měla. A někdy uvažuji, zda při vymývání plastového kelímku od jogurtu nakonec nevycamrám zbytečně vodu, která je přeci také cenná a je jí třeba šetřit…

V praxi to tedy na naší minichodbičce vypadá tak, že do koše házím směsný odpad a kolem koše papír, plasty a sklo. Jednou za čas to roztřídím do pytlů a odnesu do kontejnerů, které máme opravdu „za humny“, což je další argument pro to, že netřídit by byl výsměch. Potýkám se ovšem s tím, že je to dost „nevzhledné“, eufemisticky řečeno, občas to u nás vypadá jako na menší skládce.

Vyfotila jsem záměrně situaci "nejvyšší nouze" před vynesením a uklizením.

Občas zavedu pytle a krabice na třídění už na místě, ale není to o nic lepší. A tak se těším, že si do baráčku pořídíme něco jako tohle, možná v decentnějších barvách:

Zdroj: http://www.ekontejnery.cz/pro-skoly/boxy-do-skol.html

Třídíte? Považujete to za důležité? Za součást křesťanského životního stylu? Co konkrétně se vám na třídění osvědčilo? Víte, jak třídit správně? (Překvapilo mě, že zas tak intuitivní to není.)


Na závěr první a předposlední sloka z výše zmíněné písně:

Zlobí se na nás naše planeta,
my ještě nevíme, co je to odveta.
Zlobí se na nás čím dál tím víc,
začíná tady být globální hic.

Možná, že slova tato, jen obavy jsou plané,
a skončí i se mnou na samém dně vody slané.
Možná že dožijeme, nakonec v klidu spolu,
a večeřet budeme zase u jednoho stolu.