Je spousta věcí pro manželství nutných a potřebných – společně sdílené hodnoty, společná modlitba, čas jeden na druhého, přiměřeně peněz. Ale je tu jeden prvek, který považuju také za důležitý a který, když v manželství je, tak myslím nehrozí rozvod – a to je HUMOR. Jsou lidí přirozeně humorem více nadaní a méně nadaní. Ale nějakou tu jiskřičku snad může vykřesat každý – a to i toho černého.

U nás doma denně čekáme na vlak „Sedmičku“, kterým o sobotách často jezdíme na výlety. Manžel přiběhne řva: „Sedmička jede.“ A já: „Jé, naše milovaná Sedmička.“ Někdy stačí, když Plzeň prohraje s Třincem. „Ach, oni prohráli s tchyncem.“

Sama mívám velikánskou radost, když se mi podaří manžela upřímně rozesmát. A humor rádi uplatňujeme i v sexu. „Kopečky už se na tebe těší.“ - Manžel je přírodovědec a turista.

Když máme nějaké zeleninové jídlo, myslíme na ty naše známé masožrouty, kteří by ho nepozřeli. Když pijeme pivo, vzpomeneme na kamarády „kofolovce“. A když se nám někdy tchyně příliš plete do života, snažíme se taky o odlehčení situace.

Tak si dovolím tvrdit, že manželé, kteří se spolu smějí (pozor, neplést si s vysmíváním jeden druhému) se nerozvádějí.