Přijíždím do malé vesničky. Náves je plná lidí, v autobusové zastávce velký stůl a na něm mnoho papírových podtácků s různými jablky a jiným ovocem. Vedle na zemi záplava keříků a stromků v květináčích. Plácek před obecním úřadem patří jarmarku místních producentů (hlavně držitelů značky Tradice Bílých Karpat). Takže potkávám košíky, marmelády, sirupy, medy, textilní výrobky, jehněčí klobásky, koláče, hračky... Před moštárnou štrůdl lidí, kteří čekají na svoji láhev čerstvě vylisovaného jablečného moštu. Původní dřevěná sušírna v sadu voní sušeným ovocem a mezi starými krásnými stromy běhají děti....


To je atmosféra Jablečné slavnosti v Hostětíně, na kterou bych vás chtěla pozvat. Začíná už tuto neděli 25.září v 11 hodin. Co z bohatého programu vybrat jako první? Někoho bude zajímat přehlídka jablečných moučníků pečených místními hospodyňkami, jiní rádi využijí nabídky několika odborných exkurzí po ekologických projektech v obci, děti jistě ocení program nachystaný speciálně pro ně – dětskou stezku s úkoly, divadlo, ruční lisování moštu... Samozřejmostí je chráněný koutek pro maminky s kojenci. Nabízí se i možnost poznat z blízka život neziskových organizací působících v regionu, kteří se na Jablečné slavnosti svým dílem podílejí. A abych nezapomněla, třeba budete chtít využít služby ovocnářských odborníků a nechat si určit starou odrůdu jablek z vaší zahrady, o které se vám nedaří nic zjistit. 

Pro cestování do Hostětína je nejlepší využít hromadou dopravu vlakem. Možnost parkování v blízkosti obce má své limity.

Neděle se blíží – třeba se tam potkáme! Ochutnávka fotek z minulého roku je zde

P.S. Omlouvám se ovocnářům za vložení fotky letního jablka, žádnou podzimní fotku nemám zrovna po ruce.