Druhé pohlaví, kterému tak často nerozumíme, které je tak jiné. Na druhou stranu nás přitahuje, láká, obdivujeme ho.


Svým vztahem k mužům se někdy až příliš trápím a rozebírám ho. Ale nedávno jsem zažila vskutku náhernou povznášející zkušenost. Tím pro mě fascinujícím mužem byl kněz, kterého vlastně vůbec neznám. Viděla jsem ho u oltáře v kostele, kam jsem náhodně zašla. Bodrý šedesátník, který mě upoutal. Stál vzpřímeně, zpíval z plna hrdla, byl prostě nádherný. Z celé jeho osobnosti čišela pravdivost. Přiznám se, že jsem na něj musela zírat. A děkovala jsem za něj.

Na mužích mě často upoutají krásné oči. A pak, jsou-li galantní a něžní.

Znám pár mužů, u kterých cítím a vnímám, že si mě váží. Jeden můj přítel (a já to slovo použiju, protože přítel je prostě bližší než kamarád a není to pro mě milenec) mě má rád upřímnou láskou. Mě tato láska fascinuje, protože je to láska, která dává a nic nečeká zpět. Vždycky vzpomene na mé narozeniny a svátek, když se vidíme, dostanu kytičku, zajímá se o mě upřímně a když jsem byla vážně nemocná, přijel, modlil se, psal. Prostě je to člověk, o kterého se můžu opřít. Takoví muži většinou dokážou i chlapsky obejmout. A každý pozná rozdíl mezi objetím přátelským a mileneckým.

Pak mám kamaráda, se kterým jsme k sobě prostě přitahováni. Oba máme partnery, které milujeme a se kterými chceme být, ale zároveň jsme vděčni za to, že se s J. známe. Vždycky se na sebe strašně moc těšíme a rádi si spolu zatancujeme. Je mu 68 let, ale je to "plnokrevný muž" se spoustou zálib a zájmů. Radost ze života z něho čiší.

Dlouho mi trvalo, než jsem přijala, že erotická přitažlivost mezi muži a ženami prostě je a bude a není sama o sobě špatná. Může být zdrojem energie a síly.

Základem, aby člověk neškodil svému manželství tím, že bude pěstovat nějaký jiný vztah intenzivněji, než je zdrávo, je pravdivost vůči sobě. Znám jeden pár, který spolu intimně zřejmě nežije, ale duchovně a duševně spolu ti dva sdílí víc než se svými partnery.

Pomohl mi velmi aforismus Pavla Kosorina: "Vztah muže a ženy je vždycky pod vysokým napětím. Uspět můžou pouze ti, kteří jsou izolováni Nejvyšším." A to je hluboká pravda. Kolik mých známých kněží se oženilo. Kolik manželství se rozpadlo. Jsme velmi křehcí.

Kéž bychom se jako muži a ženy dokázali vzájemně obohacovat a pomáhat si ke spáse. Jeden starý kněz říkal krásnou větu: "Já když vidím hezkou ženu, tak za ni poděkuju."

"Děkuju ti, Pane, za muže. Za ty, kteří jsou krásní na těle i na duchu, za ty, kteří ve mně podporují moji ženskost, za ty, kteří si mě váží. Děkuju ti za mého manžela, kterému se můžu dávat beze zbytku. Dej, ať umím žít pravdivé vztahy a všech darů využívám pro dobro druhých. "