Začíná to už ráno. "No, tak vstávej, Marie už se půl hodiny modlí. A ty? To si myslíš, že ta Tvoje ranní čtvrthodinka Pána Boha vytrhne, jo?

Zase jsi to ranní cvičení nějak odflákla. Ty lehy sedy, aby měly efekt, bys měla dělat aspoň 30x.

Už zase snídáš buchtu? No, to se pak nediv, že sotva dopneš kalhoty. A taky by sis to ranní kafe mohla odpustit, abys sis nevybudovala závilost."

A zase místo abys šla do práce pěšky, vezeš se autobusem, jo? No, nejsi žádná sportovkyně a vůli máš teda slabou."

V práci  - No jo, zase jsou tady po tobě hrníčky ze včerejška. Všechny ostatní kolegyně si je po sobě vždycky hned opláchnou. Ještě jsi neposlala ty maily do škol a nemáš nachystanou na zítra besedu o pohádkách pro druháky. Jsi fakt nemožná.

Zase jíš k svačině chlebíček místo jablka? No, ty zase určitě přibereš. Navíc, to není zdravé!

Pěkně dlouho už jsi nezavolala tchyni a tolika kamarádkám slibuješ, že jim napíšeš. A zase sis nevzala plavky a nepůjdeš po práci plavat. Ty to tedy vedeš!

Víš, že jsi nezvládla jít v neděli do kostela, říkala jsi, že půjdeš dneska. Tak proč jsi slibovala manželovi, že dnes bude teplá večeře? A kamarádce Aničce jsi říkala, že jednou měsíčně jí přijdeš pohlídat děti. Víš, že jsi tam nebyla už tři měsíce?

Doma - Tak kdy už konečně vyžehlíš to prádlo? Není ti hanba? Už je tam ten koš měsíc a podlahu jsi nestihla minulý týden vytřít."

A taky dbáš málo na vzdělání. Máš tam ty psychologické knížky, ze kterých sis chtěla připravit přednášku. Měsíc jsi na to nesáhla.

A neslibovala jsi náhodou manželovi hezký večer, co? A ty housle zaprášené na skříni. Na ty už budeš asi jen vrzat...." A chtěla jsi přispět na Siglály a slíbila jsi ty recenze na Katolik.

No, moc toho nezvládáš. Myslím, že nikdy nebudeš dobrá hospodyně, skvělá kuchařka, vzdělaná knihovnice, ochotná kamarádka, dobrá milenka,.. ba ani zbožná katolička."

No, zamysli se, děvče. Vždyť ty nezvládáš skoro nic!"

S hlasem - štváčem neustále bojuju. A opakuju si, že jsem milovaná Boží dcera, kterou Bůh přijímá i s jejími slabostmi, nedostatečnostmi a únavou. Díky, Pane.