Dnes bych chtěla i já přispět se svou troškou do mlýna kulturních příspěvků. Možná, že je mnozí znáte a možná budou pro Vás objevem - divadelní soubor Spojené farnosti http://spojene-farnosti.webnode.cz/o-nas/. Jejich představení sleduji už několik let, shlédla jsem celkem 5 děl v několika provedeních a mají můj hluboký obdiv. A nejen můj http://spojene-farnosti.webnode.cz/news/spojene-farnosti-ziskaly-medaili-sv-cyrila-a-metodeje/.

Předkládám Vám je nejen jako tip ke shlédnutí představení, ale i jako tip k inspiraci na akci. Tedy ne, že byste začali hrát divadlo (i když i toto je možné), tento soubor za Vámi rád přijede téměř kamkoli. Jsou schopni odehrát představení i v kostele a jejich finanční nároky zahrnují pouze dopravu a zvučení. Vyzkoušeli jsme s velkým úspěchem.

Dnes bych Vám ráda napsala o představení Tarsan, které jsme viděli minulý týden v rámci Diecézní poutě rodin. Je to představení o životě sv. Pavla a splnilo všechna naše očekávání - smáli jsme se, běhal nám mráz po zádech, slzely nám oči dojetím, děti seděly jako přibité a hluboko v srdcích nás oslovovalo svědectví o milosrdném Bohu a jeho cestách. Představením nás provázely krásné a mnohdy chytlavé písně a laskavý autorův humor. Vždyť kdo jiný pošle po prvních deseti minutách hlavního hrdinu na popravu a tváří se, že je konec představení, než Luděk Strašák. S Pavlem jsme postupně prošli jeho život od mládí v Tarsu https://www.youtube.com/watch?v=wZg-IoPuNMI, přes cestu do Jeruzaléma https://www.youtube.com/watch?v=2fGZzm60xrY, obrácení, až po útěk v koši z Damašku. Představení bylo ve zkrácené verzi (ano viděla jsem i plnou verzi :)), sice jsme přišli o výpravné písně z Pavlových cest, nicméně toto odlehčení bylo příjemné, ono i dobrého je někdy dost.

Dominik Polansky (C) http://galerie.clovekavira.cz/

Pokud byste chtěli vědět o představení víc, zde je reportáž ČT z pořadu Křesťanský magazín http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1098528273-krestansky-magazin/311298380060017/obsah/178906-tarsan/ .

Nebudu prozrazovat vtípky ani pointy, ale ráda bych se podělila o úryvky dvou textů, které mě oslovily.

"Světlo, světlo, já spatřil světlo,

které jak sto sluncí září...

Teď odvahu máš a ta výzva je tu,

zkus ze všech sil teď rozdávat světu

Světlo, Světlo, Světlo, Světlo...."

(možná důvod všech představení souboru :)).

 

Chvalozpěv - nádherné vyznání, pro mě srdcovka

 "Chci dík Ti vzdát, jsi Bůh a Pán,

Tvé království je dokořán,

v Tvém náručí je bezpečí,

tam mě máš, Bože náš.

 

Když svírá mráz, tma, stín a noc,

jsi štítem mým, já znám Tvou moc

a smím se rád v Tvém teple hřát,

vždyť mě znáš, Bože náš.

 

Ať jsem kdekoli, Ty jsi se mnou, tak se není proč bát,

pouští vyprahlou, nocí temnou, se mnou jdeš tolikrát,

bouří na moři, sněžnou plání, nocí prochladlých cel,

nic na světě Ti nezabrání, aby jsi se mnou šel."