I když je domov osobním útočištěm, místem pro rodinu a setkávání s přáteli, jeho utváření by podle mě mělo brát ohled i na druhé lidi a životní prostředí.


Ekologické chování ke křesťanství neodmyslitelně patří, jak to neustále zdůrazňuje papež František. „Povolání střežit Boží dílo je podstatnou součástí ctnostného života. Nepředstavuje něco volitelného ani nějaký druhotný aspekt křesťanského života,“ píše ve své encyklice Laudato siʼ (§ 217). Stejně tak by bylo ideální, kdyby ekologické chování nehrálo ani v našich domácnostech podružnou roli, ale přirozeně stálo v jejich základech.

Téma ochrany přírody na našich domácích polích tady už otevřela Maruška. Skvěle začala tím základním: tříděním odpadu. To však ani zdaleka není to jediné, co bychom mohli dělat. Když mi někdo řekne, že se chová ekologicky, protože přece třídí odpad, je to asi takový pocit, jako když se vám někdo „přizná“, že je křesťan, protože pravidelně chodí o Vánocích do kostela. Trochu zkreslené a neúplné křesťanství, že? Přesně tak je to i s tříděním odpadu a ekologickým chováním: jasně, je to potřeba a je skvělé, že lidi třídí, ale vždyť je to jen jedna z mnoha věcí, které můžeme dělat…

Existuje množství „desater domácí ekologie“, webů i analýz, co je a co není ekologické, které nám mohou pomoct se zorientovat. Kdybych to zde vše měla rozebrat, bylo by to na samostatnou rubriku. Namísto toho vám chci předložit nakouknutí do naší domácnosti, jak se snažíme s ekologickými výzvami poprat my.

Snažíme se neplýtvat – ať už jídlem, vodou nebo elektřinou. Sprchujeme se (namísto rochnění ve vaně) a používání úsporných spotřebičů je naprostou samozřejmostí. Nejenom, že si vybíráme spolehlivé a úsporné výrobky, snažíme se i omezit jejich počet. Například nemáme televizi, mikrovlnku ani třeba varnou konvici. Zato občas používáme opékač na chleba, ale tím zase prodlužujeme trvanlivost jídlu. (Zde vidíme, jak je spousta věcí dvojsečná.)

A když už jsme u jídla, to je kapitola sama pro sebe. Snažíme se jíst málo masa, doma ho prakticky nevařím. (O tom, co je na jezení masa neekologického, se dozvíte třeba v Atlase masa nebo v dokumentu Cowspiracy, koukněte na recenzi). Jako samozřejmost už beru také preferenci potravin českých (nemusí cestovat přes půl světa), nezabalených ve zbytečném odpadu, pocházejících z ekologického zemědělství (i když některé jsou teda dost předražené), bez palmového oleje a nakupených nejlépe v místních samoobsluhách.

Kytice od muže vždy potěší. A ještě více, když ke mně neletí přes půl světa, ale je originálně sestavená z kousků posbíraných v městeské divočině nebo vypěstovaných na zahrádce. (Tato je od Efeméru.)

Vedle jídla je další důležitou položkou cestování. Abychom někam letěli letadlem, to už by muselo být něco fakt extra. (Třeba let na jiný kontinent za účelem dlouhého pobytu, ne jen dovolené.) Bez létání jsme si už užili dovolené třeba v Norsku, Albánii, Itálii, Španělsku či Portugalsku. I když se mnozí z vás bez auta asi neobejdou, my zatím naštěstí ano, proto jsme ho prodali. Když se někam přece jen potřebujeme dostat autem, využíváme služby carsharingu Autonapůl.

Samozřejmě se snažíme nekupovat hlouposti, zvláště oblečení. Bohužel oblečení ušitého v Česku mnoho není a nejsem tak zručná ani motivovaná, abych si ho šila sama. Přece jen však existují věci z druhé ruky, z bio bavlny nebo aspoň nějak sociálně zodpovědně vyrobené. Jelikož je ale výběr ekologických alternativ oblečení malý, radši se uskromňujeme v počtu nakoupených kousků.

Vedle oblečení je mnohdy těžce sehnatelnou záležitostí kosmetika. Používáme ji přírodní s částmi pocházejícími z ekologického zemědělství (tzn. s certifikací bio), ale zatím jsem našla jen jednu značku, která mi vyhovuje, odpovídá ekologickým požadavkům a zároveň není předražená. I zde se snažíme o střídmost, například mám jen tři laky na nehty.

I po tolika popsaných odstavcích nemám pocit, že bych vystihla vše, co doma ne/děláme. A to jsem ještě nezmínila to, co se nám nedaří. Rozhodně nejsme kandidáti ne zelenou svatozář. Účelem článku není vyvolat v nás pocit viny, ale naopak povzbudit: je spousta oblastí, v nichž můžu brát ohled na přírodu, na Boží stvoření.

Bylo by skvělé, kdybychom zde na blogu nebo na nástěnce ŽMM sdíleli/y naše vlastní ekologické vychytávky nebo problémy, s nimiž se potýkáme během snahy zakomponovat do našeho života i ochranu životního prostředí.