Když jsem listovala stránkami blogu našeho společenství, opravdu jsem žasla. Kolik krásných, osobních článků jste vytvořily, jak činnost společenství nečekaně rozkvetla. Počet autorských článků dávno překročil tři stovky, a z původně plánovaných sedmi rubrik je skoro jednou tolik. Pro připomenutí si dovoluji nabídnout úvodní článek zvoucí do společenství ŽMM, ve kterém administrátorka představuje vizi blogu a rubriky. Díky vaší tvořivosti a aktivitě přibývaly další. 


Rubrika MATEŘSTVÍ je co do počtu článků velice bohatá. A taky plná lásky. Zní to pateticky, ale je to tak. Předkládám nabídku deseti článků z této rubriky, dělanou subjektivním výběrem, tedy ne podle čtenosti či počtu komentářů. Články jsou z období září 2015 až říjen 2016.

Název blogu Autorka
Nenechávám si ujet vlak? majiik
Pojďte si sednout, matko! MarjánkaN
Ukrýva božie kráľovstvo terre-eau
Velká rodina ajinka
Dopis vnučce IrenaT
Moje velké malé děti Sancika
Vzkazy jehel majkiii
Příklad táhne kecka
"Normální" táta verunka55555
O podpoře v šestinedělí somniferka

 

Článek Nenechávám si ujet vlak? je úvahou nad dočasnou ztrátou kontaktu s pracovní profesí. Vnímám jeho souvislost se článkem Vzkazy jehel, ve kterém autorka píše o ručních pracech a výrobě dárečku pro dceru. V obou textech se objevuje téma časové náročnosti péče o rodinu - dávám čas, dávám sama sebe. A to nijak nahradit nejde.

Pojďte si sednout, matko! trefně vykresluje momentku ze života matky. Ve Velké rodině se cítí dobře autorka stejnojmenného článku a proto se rozhodla podělit se o svůj životní příběh i s rodinnými fotkami. 

Dva neobyčejně něžné a citlivé texty: Dopis vnučce a Moje velké malé děti. První je krásným vzkazem čerstvě narozené dívence a ten druhý osobním vyznáním sympatií ke starým, nemohoucím dědečkům a babičkám. Autorka při péči o ně bohatě naplnila své mateřské srdce. 

Praktické pomoci v mateřství se věnují články O podpoře v šestinedělí a "Normální" táta. Jsem ráda, že se objevují i tato témata, protože rozhodně stojí za sdílení a diskuzi. Z prostředí praktického života vzešel také článek Příklad táhne, pojednávající o skryté výchově rodičovským příkladem.

Na konci zmiňuji text Ukrýva božie kráľovstvo inspirovaný promluvou Svatého Otce Františka na Světových dnech mládeže v Krakowě. Autorka v něm zkoumá, jaký poklad skrývá její pole mateřské.