Nabízím pár osvědčených tipů na prožívání adventu od nás z domova a farnosti.

Advent u nás začíná oslavou konce církevního roku, než se přiblíží Vánoce se všemi besídkami, tak proč si nezpestřit šedivé listopadové dny. Tato oslava, které říkáme církevní silvestr, neprobíhá v duchu bujaré veselosti, ale ve znamení světla. Začínáme se připravovat na příchod toho, který je naším Světlem. Většinou se sejdeme s dětmi ve farnosti a vyrábíme - zdobíme lucerničky. Není to nic náročného a stačí obyčejná sklínka, nápadů na netu je fůra. Tyto lucerničky pak používáme celý advent, děti si je rozsvěcují na mše a na roráty a mají z nich velkou radost. Lucerničky ještě večer vyzkoušíme na mši nebo na procházce. No a když už je ten silvestr, tak si dáme kofolový přípitek a spoustu dobrot a pustíme si film.

Doma se scházíme a rozsvěcujeme adventní věnec. Nepřestávám se divit, jak i moji docela velcí kluci věnec prožívají. Různé adventní kalendáře s dobrotami jsme už vzdali, poslední roky se nesetkaly s nadšením. Ale tip od kamarádky - děti dostanou začátkem adventu mapu a různé dobroty a dárečky mají postupně poschovávané po bytě/domě. My využíváme adventní kaledář od Duhy. Na každý den je tam příběh pro děti a skládanka kousku betlémské krajiny. Naši kluci hrozně rádi dělají domečky z papíru, tak letos úspěch zaručen. Navíc je kalendář  i další úkoly a inspirace na každý den i na stránkách Duhy.

Děti v kostele mají svou nástěnku, to proto, aby věděly, že sem patří a že s nimi počítá. V adventě je pro ně přichystaná na této nástěnce hra. Možná jste si všimli, že je stále ve více kostelích, pokud není u vás, tak zrovna vy, to můžete napravit :). Není to nic těžkého, vlastně je na vás jen technická realizace (pokud tedy nechcete uplatnit nějaký svůj nápad), námět i inspiraci k provedení dávají k dispozici katechetická centra. S hrou souvisí doprovodné texty a úkoly, které malé děti nevyužijí, ale u nás s úspěchem inspirují mnohé rodiče. 

Advent se snažíme strávit v klidu a nenechat se strhnout davovou hypnózou venku :). Mně osobně vadí množství vánočních besídek, které se na děti valí. Snažíme se to kompenzovat akcemi trochu v jiném duchu. Se ZUŠ jezdíme zpívat postiženým lidem do jednoho domova ve městě. U nás děti také nacvičí pásmo koled ke mši na svátek sv. Štěpána, ale ze všeho nejdříve toto pásmo uplatní v Domově pro seniory. 23.12. v předstihu chodíme na už vánoční bohoslužbu právě sem. Mezitím děti ještě musí nazdobit stromky v kostele. Co na tom, že mnohá ozdoba špatně skončí - je to jejich výzdoba.

 

Světlem jsme začali, světlem končíme - roznášíme Betlémské světlo.

Přeji vám i nám v adventu, abychom dokázali vnímat, jak nás osvěcuje to pravé Světlo....

"Pomalu naše vzdušný čluny míří k tomu útesu v moři chřipkonosných mlh

možná mlhavějšímu než ty samotný mlhy, k Vánoční zemi.

Než napíše svojí neúprosnou křídou na futra stavení zas leden K+M+B,

kdo nenechal na stromek nasněžit vločky spěchu, možná zahlídl kousek světla."

Petr Pololáník

pozn. Článek byl editován