Loni v prosinci jsem pod nekonečným přívalem synových dotazů, kdy se bude co dít, sepsala na papír dny, vyznačila jsem, kdy má narozeniny, kdy přijde Mikuláš, kdy pojedeme k babičce, Štědrý den, Silvestr, kdy budeme péct a další. Každý den jsme (kromě připevňování pečlivě vyrobených zvířátek z látky do adventního kalendáře) škrtali datumy i na tom improvizovaném cáru papíru a těšili se. Měsíc uběhl jako voda a jelikož se prototyp osvědčil, nadchla mě myšlenka udělat kalendář pořádně a na celý rok. Pod tíhou všedních dní nadšení uhaslo a myšlenka zapadla. A byl zase prosinec a já se honem honem pustila do práce. Akce se zdařila a kalendář je hotov.

 

 

Šlo mi o to, aby byly vyznačeny hlavní slavnosti církevního roku, narozeniny členů rodiny stejně jako jejich svátky, plus prostor pro vyznačení dalších různých aktivit. Naše děti neumí ještě číst (nejstaršímu jsou čtyři roky), takže vše musí být znázorněno kresbou. Kreslila jsem a skenovala, „vystřihovala“ hlavičky členů rodiny (v Photoshopu) a kroužkovala jejich jména. Taky jsem vymýšlela zajímavé podklady jednotlivých měsíců (máme dva kluky a malou holčičku, proto je většina podkladů spíše „klučičích“). A když už je všechno hotovo, chci se s vámi podělit.

 

Kalendář je přichystán v podobě, kdy čeká na vyznačení narozenin vašich členů rodiny. Buď můžete stříhat a vlepovat hlavičky z fotek, vepsat jména nebo vlepit některý vhodný obrázek z „dolepek“, které přikládám. Na těchto dolepkách jsou obrázky pro různé činnosti.  Na příklad pro cvičení činka, skaut – lilie, plavání – kruh, výlet – batůžek, stan, auto, vlak nebo hrad. Pro ty, kteří očekávají přírůstek do rodiny (ať už v té nejužší nebo v široké rodině), jsem nachystala dolepku miminka, ty, kteří navštěvují hudebku, čeká houslový klíč a výtvarníky paleta s barvami. Dál můžete vyznačit návštěvu u kamarádů či rodiny (hrneček s kávou nebo kostky), kina (kamera) či divadla (kašpárek), spolčo (hlavy), roráty (lucernička), pouť nebo hody (kostelík). Fantazii se meze nekladou.

Přeji radostné Vánoce a požehnaný nový rok 2017

Ája Kuchařová

 

Plnobarevná verze kalendáře: kalendar-pro-deti_2017-plnobarevny.pdf

Light verze (bez barevného podkladu): kalendar-pro-deti_2017.pdf

Dolepky: kalendar-pro-deti_2017-DOLEPKY.pdf