Kamarádka napsala pro místní obecní zpravodaj článek s tipy, jak prožít ekologicky šetrné vánoce. Moc se mi líbil a byla by škoda ho neposlat dál...

Zkusím vám teď v době adventní, kdy se v těchto zeměpisných šířkách většina z nás, každý svým způsobem, připravuje na Vánoce, nabídnout pár užitečných a lehce uskutečnitelných tipů, abyste na konci prosince nemuseli stát vedle beznadějně přeplněných popelnic s nepříjemným pocitem: „Tak a máme po Vánocích...“.

Dárky

Nevím, jestli někdo z vás je na takové úrovni duševní vyspělosti, aby mu k vánoční radosti stačilo v klidu si rozjímat a myslet na ty dary, které mnohdy bereme jako samozřejmost, zdraví, láska, rodina, přátelství. Rozhodně k tomu nedospěly děti, u kterých si Vánoce bez dárků dokáže představit jen málokdo. Obdarovat nejbližší nemusí ale nutně znamenat drancování přírody ani naší peněženky. Existuje spousta dárků, které jsou menší zátěží pro životní prostředí, popřípadě mohou přinést radost a pomoc ještě někde jinde.

Nemateriální dárky – žádná výroba a doprava, žádný nebo minimální obal – poukaz na hlídání, či  výpomoc, vstupenky do kina, divadla, na koncert, poukázky na zážitky, pobyty, permanentky, předplatné časopisů..., část lesa (např.v Bílých Karpatech), sedačku v kině, podporu adopce na dálku, kozu, osivo, učebnice, nebo kanystr na vodu chudým lidem v Africe pod záštitou Člověka v tísni.

Vlastnoruční dárky – osobní aspekt, nízká ekologická stopa - doma sušené bylinky a ovoce, džemy, nakládané sýry, pralinky, perníčky, likéry, víno, med, vlastnoručně pletené ponožky, šály, šité obaly na knihy či mobily, polštářky, fotokalendáře, fotoalba, home-made kosmetiku... ale i vlastní báseň nebo píseň.

Dárky s dalším efektem – materiální věc, která přinese další přidanou environmentální nebo sociální hodnotu – nákup a následné darování předmětu z benefiční akce, jejíž výtěžek jde na dobrou věc, nebo také stromky, lesní i ovocné, nejlépe regionálních odrůdkrmítko, ptačí nebo netopýří budku, hmyzí hotel, kompostér, potraviny a rukodělné výrobky se značkou Fair Trade, biokosmetiku, výrobky z biobavlny regionální produktyhračky.

Přáníčka nebo PF můžeme pořídit z chráněných dílen, ústavů, nebo zemí třetího světa. Cena je srovnatelná jako od jiných výrobců, radost mnohonásobně větší. Z druhé ruky – žádná výroba, žádný obal, žádná doprava – krásné dárky se schovávají i v antikvariátech, secondhandech a na burzách.

Stromek

Živý řezaný stromek - Pokud si nedovedete představit Štědrý den bez vonící jedličky, je lepší si vybrat stromeček s českou certifikací FSC. Stromky bez tohoto označení bývají často pěstované za použití pesticidů a hnojiv a cestují k nám např. z Dánska ze stromkových farem. Nebo zkuste stromek z místní pily, který pochází z lesního prořezu. Stromeček v květináči – Asi nejekologičtější varianta živého stromku, je potřeba s ním nakládat jako s živým tvorem. Stromek můžeme po společně strávených svátcích vysadit v lese nebo jen přemístit na zahradu. Minimalismus – Jde to i bez skutečného stromečku – můžete mít obrázek na stěně, spadané větve ve váze, strom papírový, či drátěný.

Obaly

Velký podíl z „vánočního smetí“ tvoří obaly na dárky. Zkusíme to letos zlepšit? Při nákupech – vezměte si s sebou látkové, jutové, papírové tašky nebo košík z domu a odmítněte v obchodech igelitky a sáčky. Při balení dárků - Buďte nápadití. Jsou obaly umělé, svítivé, šustivé, na jedno použití a vedle nich neméně krásné papírové, nebo látkové znovupoužitelné, nebo recyklovatelné. Zajímavý způsob balení je pomocí japonské techniky furoshiki, kdy dar schováte do čtverce či pruhu látky. My jsme vloni vyzkoušeli potiskat bramborovým tiskátkem papírové sáčky z recyklovaného papíru a výsledek byl překvapivě působivý. Další dobrý nápad jsou textilní pytlíky.

Jídlo

Zkuste lokální, třeba rybu z Pohořelic, mouku na vánoční cukroví ze mlýna Alfa Pouzdřany  tady jistě víte, koho váš nákup podpoří. Oříšky, mandle, sušené ovoce apod. je výhodnější koupit ve větším balení, domluvte se s kamarády a rozdělte se, ušetříte kromě peněz zbytečné obaly a dopravu. Smutnou pravdou o Vánocích je také plýtvání jídlem, i s tím se dá něco udělat.


Každou maličkostí rozhodujeme o tom, jaké budou naše Vánoce, a zároveň jaká bude naše společnost, jaká bude naše planeta pro naše děti, kolik dobrých věcí můžeme teď a tady udělat, kolik radosti naše konání přinese.


Přejeme vám Vánoce zdravé, šetrné a přitom šťastné!

 

Pozn. Článek napsala pro Vranovický zpravodaj Jitka Klimešová