Nemůžu říct, že bych byla kdovíjak zbožný člověk. Celý život se spíš snažím zůstat v katolické církvi, aniž bych měla pocit, že o mě stojí nebo že bych tam nějak zvlášť patřila. Neřídím se vždy všemi pravidly a někdy je zcela vědomě porušuji. Jsem nepokorná a na spoustě věcí musím ještě pracovat.

 

U nás doma se o církvi nikdy moc nemluvilo. Nebylo taky o čem – v našem městě skoro žádná církev nebyla. Nemluvili jsme moc ani o Bohu. My děti jsme dostali od rodičů darem obrovskou svobodu pro rozhodování a pro utváření vlastních názorů. Co nás naši naopak učili, bylo především zastávat se slabších. Nebát se říct svůj názor, nebát se přijít domů s různými kamarády, snažit se neodsuzovat odlišné lidi a plnit svoje povinnosti vůči ostatním. O ničem z toho jsme nijak nediskutovali ani nám nikdo nedělal žádná moralizující kázání, všechno jsme viděli na rodičích nebo zažili na vlastní kůži.

 

Stále vnímám, jak mě vyrůstání v naší rodině "poznamenalo." Poslušnosti nebo tradicím se nepřikládal moc velký význam. Přitom vlastně sama svým způsobem uvažování nesu odkaz svých rodičů a jsem poslušná tomu, co jsem doma přijala. Svoboda, upřímnost a otevřenost jsou pro mě stále důležité hodnoty. Ale největší ze všeho je láska.

 

Je těžké mluvit o lásce, když ji vlastně nikdo kromě Krista pořádně neumí – různí lidé si představí jiné věci, takže se všichni snažíme podle svých možností. Možná proto se mi zdá, že o lásce toho mezi křesťany poslední dobou moc neslýchám. Snad je to tak dobře – některé věci jsou slovy těžko uchopitelné a lépe je vysvětlí osobní příklad jednotlivých lidí.

 

Na mateřské je člověk hodně uzavřený mezi čtyřmi stěnami. Často se říká, že největší lásku projevuje mladá maminka vůči manželovi a dětem. Asi je to tak. Samotné se mi to však často nedaří. Chybí mi širší společnost různých osobností (ne jenom ostatních maminek) a možnost se víc realizovat i mimo rodinný kruh. Čím dál víc se proto snažím hledat různé kompromisy a zase se začít otevírat světu. Ale jestli je na světě něco, po čem toužím a co bych chtěla předávat dál, tak je to právě láska.