Ve středu, po vánoční odmlce, jsem měla opět své vycházkové odpoledne. Obvykle chodívám do foto-kurzu, ale jelikož tentokrát odpadl, měla jsem čas úplně pro sebe. A byla jsem za to ráda, protože ten den mi s naším synem už docházela trpělivost a potřebovala jsem vypnout a nabrat síly. Strávila jsem ty tři hodiny pestře. Nejprv jsem zašla v klidu do obchodů, prozkoušela pár šatů a sukní, jednu si pořídila a žena ve mně zaplesala :). Poté jsem otestovala olomoucký bezobalový obchod, super věc :). A na co jsem se těšila nejvíc, bylo posezení u sester františkánek v Õde. Potřebovala jsem si zapsat a zreflektovat myšlenky z posledních týdnů, občas to tak dělávám, že se ze všeho vypíšu…

Po nějaké půlhodině (až!) jsem si všimla, že sedím přímo pod nádhernou ikonou Panny Marie s malým Ježíšem. A úplně jsem žasla nad tou scénou. Ježíš objímá maminku, nebo na ní spíš visí? Maria objímá jej a tiskne ho k sobě, ale vypadá unaveně a místo na Ježíše hledí vzhůru (alespoň na té ikoně, kterou jsem viděla já), a také po očku na mě.  Přesně takto jsem se cítila dnes dopoledne. Náš K. se na mě celou dobu úplně stejně věšel, chtěl objímat a dost mi to ubíralo energie, zvlášť protože jsem v hlavě měla celý seznam úkolů a něměla jsem tak sílu se mu plně věnovat.

Panna Maria Vladimirská

Panna Maria Vladimirská

(zdroj: http://mary-motherofgod.blogspot.cz/)

Nejsem žádný odborník na ikony a ani bych si netroufla dělat jim nějaké výklady, ale musím říct, že tento výjev, aspoň jak byl blízký mně, mne velmi povzbudil. I Maria se jistě potýkala s únavou a potřebou časté Ježíšovy pozornosti. Nemá sílu se na Ježíše zrovna usmívat a věnovat se mu plně. Že je to lidské, nefungovat vždy na 100%, jak bychom si (my matky) často přály. Přesto přese vše se snaží Maria vyjádřit Ježíši lásku v té míře, které je aktuálně schopna. Zároveň mě naplnilo radostí, že i já, stejně jako Maria, mohu s nadějí vzhlížet vzhůru, odevzdávat své slabosti a prosit Boha o posilu.

 

Děkuji Ti, Maria, za Tvůj příklad.

 

P. S. Po zatím velmi zběžném zjišťování informací o této ikoně, jsem se dozvěděla, z odbornějších výkladů, že Mariin výraz nezobrazuje únavu, nýbrž bázeň před Ježíšem, proto na něj nehledí přímo. Snad můj postřeh tedy nebude chápán negativně, i když zjevně není přesný. Chtěla jsem se s vámi o něj i tak podělit.

Jak působí tato ikona na vás?