Dostala jsem od mojí sestry knížku – Výzva lásky od Stephena Kendricka a Alexe Kendricka. Vůbec jsem nevěděla, o co se jedná. Začala jsem číst… a už nepřestala... A přišla opravdu v pravý čas. Zrovna jsme měli s manželem hodně náročné období… A knížka mi v lecčems otevřela oči a pomohla mě nasměrovat, a ujasnit si, o co v manželství jde. Jsou v ní úkoly na 40 dní. Jeden úkol na den. Kniha se hodně inspiruje Písmem. O tom, jaká má být láska.. trpělivá, laskavá, nesobecká, starostlivá, bezpodmínečná...

Knížka vychází z filmu, který jste třeba mnozí viděli- jmenuje se V jednom ohni. Režie a scénář bratři Kendrickovi. Je o jednom manželství - o Calebovi (povoláním hasič) a jeho ženě. Jejich manželství je těsně před rozvodem. Calebův otec si se synem promluví a poštou mu pošle knihu – Výzvu lásky. Prosí ho, aby rozvod pozdržel o 40 dní… A Caleb nerad, ale svolí a začne plnit úkoly v knize…

Jak to dopadne, to se podívejte. Je to moc krásný, místy hodně vtipný film. Hodně věcí se mě tam dotklo, když jsem ho před týdnem viděla po 6 letech znovu.

https://cz.pinterest.com/explore/fireproof-quotes/

Po splnění výzvy před rokem jsem se rozhodla, že si to za pár měsíců zopakuji.. Knížku jsem ale půjčila dál a vrátila se mi až po roce. Ale dala jsem si takový úkol – že si chci Výzvu vždy minimálně jednou za rok, před naším výročím svatby zopakovat. No a letos jsem to opravdu udělala. A zase jsem tam našla tolik inspirace a povzbuzení, že mi to nedalo a chtěla jsem se s vámi podělit.

Tu je pár věcí, co mě zaujalo…

V jednom z úkolů je představit si dvě místnosti - Chvalitebnu a Výčitkárnu. Úkol zněl - sepsat všechno, co se mi na partnerovi líbí, úplně všechno. Třeba i důvody, proč jsem jsem si ho vzala, proč jsem se do něj zamilovala. Potom na druhý papír zase napsat vše - co mě kdy od partnera zranilo, co se mi na něm nelíbí. Potom se měl v jednom z dalších úkolů druhý papír spálit. Celou místnost Výčitkárny v duchu překrýt nápisem – Překryto láskou. A rozhodnutí - už do této místnosti nechodit. Láska se rozhodla, že v této místnosti nebude žít. Vysává to každou radost z našeho manželství. Každý máme nějaké chyby. Čím více v této místnosti trávíte času, tím méně si naše srdce partnera váží. Zabydlet se ve Chvalitebně.

Pak mě zaujalo - brát partnera vážně - opravdu poslouchat po čem touží, a nebrat to na lehkou váhu (často už spoustu věcí jakoby přecházíme, říkáme si, že o nic nejde...). Celkově - víc mu naslouchat a mlčet u toho… Neskákat do řeči, vyslechnout..

Můj partner je živoucí, nekonečnou knihou, která mě zve k četbě. Talenty a schopnosti čekají na objevení
Rozhodnutí - srdcem se učím milovat tím, že budu myslet pozitivně - nezáleží - zda si to druhý zaslouží. Bezpodmínečná láska. Bůh ji k nám taky má. On nás začal milovat jako první.

Stát se největším fanouškem partnera a vedoucím jeho fanklubu. Stali jsme se při svátosti manželství jedním - sdílet radost jeden druhého, oslavovat jeho úspěchy, můj partner mě doplňuje.

Líbilo se mi, jak ve filmu - kdy se ten Caleb snažil plnit úkoly - ale místo toho, aby mu žena skočila okolo krku a vše mu odpustila, tak stále trvala na rozvodu. A on už to chtěl vzdát… Otec bere Caleba do přírody ke kříži a tam mu vysvětlí, že stejně tak mrhá láskou Ježíš - když zemřel za ty, co o to ani nestojí. A Caleb uvěří v Ježíše naplno…

Spravovat, ne vyhodit vztah - pečovat o partnera, jako o sebe. Útočím-li na něj - útočím na sebe. Jeho bolest = moje bolest.

Pravidla souboje - nevytahovat staré záležitosti z minulosti, nehádat se před dětmi, oddychový čas - když už má hněv ničivou podobu, nikdy nejít spát nahněvaní, nezraňovat.
Mluvit tiše, naslouchat - prvně vidět svůj trám .....(a ne partnerovu třísku Mt 7,3)

Život je příliš krátký na to, abychom ho prohádali.

Přimlouvat se - partnera nezměním - přijmout to - zbavím se frustrace.
Stát se moudrým farmářem - farmář nezpůsobí, že semeno vyroste do klasu - nemůže argumentovat - manipulovat, požadovat aby rostlina nesla plody. ALE - může zasít semeno, zalévat, hnojit...
Partnerovo srdce sytit kvalitními živinami - s výsledky se spolehnout na Boha.

Ježíš svou lásku k nám prokázal až do krajnosti. Podívej se na kříž (když se cítím nemilovaně).

Toto je jen pár z mých střípků z plnění Výzvy. Je toho mnohem, mnohem víc, co jsem si uvědomila a zjistila.. O sobě, o mém muži... Člověk by si řekl - splním si tu Výzvu a můj partner se změní. Ale není tomu tak. V první řadě jsem se změnila já... Moje myšlení, můj přístup k mému muži, k našemu manželství...

Moc Vám ji doporučuji.

obrázek převzat tu: http://www.navrat.cz/vyzva-lasky-stephen-kendrick/d-70428/