Blíží se 30. duben a s ním tradiční "pálení čarodějnic". Dlouhou dobu jsem nad tímto zvykem moc nepřemýšlela, vím, že souvisí s příchodem jara a to je tak všechno. Trávili jsme ho většinou u babičky na vesnici nebo se salesiány. Mám ráda sezení u ohně, zpívání s kytarou, spaní pod širákem.


Asi před měsícem jsem v jedné facebookové skupině lesan narazila na příspěvek, který v této souvislosti haněl křesťanství, resp. církev. Jak svým tmářstvím vymýtila lidové tradice a zvyky, původní náboženství, znalost přírody, bylin, lidovou moudrost apod. Bylo mi trochu do breku.

Zarezonovalo mi to totiž s tím, co už dlouho nosím v hlavě a v srdci. Když hledám nějakou "alternativní" léčbu (rozumněj: abych hned nemusela polykat chemické prášky), abych hned byla jako ostříž nebo minimálně voják v minovém poli. Homeopatie, bioenergické informace, zvláštní síly apod. Už ani na ty čajové směsi se člověk pomalu nemůže spolehnout, aby to nebylo s "něčím" spojeno... Ale to tady řešit nechci, názory se různí, debatovali jsme o těchto věcech nesčetněkrát.
 
Ptám se, kde je ta moudrost, znalost přírody, lékařství, spojená s křesťanstvím (nebo se proti němu nevymezující)? Kamarádka vařila a pekla podle knihy Zdraví z klášterní lékárny. Moje babička nás vždy léčila čaji a zábaly.
 
 
Moc jsem vám toho neřekla, mám spíše spoustu otázek.
 
Rozumíte bylinám? Sbíráte je, sušíte? Víte, kdy jsou nejléčivější? Jak je uchovávat, připravovat?
 
Znáte "bez práškové" postupy při rýmě, horečce...? Používáte je?
 
Používáte "léčivou sílu" doteku? Pofoukání na bolístku, dlaň na bolavé čelo, bříško, obětí, přitulení. Masáže šíje, nohou, chodidel. Využíváte je?
 
Co zklidňování pomocí vůní nebo hudby?
 
Lze modlitbu, adoraci, zpěv duchovních písní apod. využít i při zklidnění, "zlepšování nálady" apod.?
 
Jak je to u vás? Napadá vás k tématu něco dalšího?