V průběhu měsíce dubna nás čekal nelehký úkol: vymyslet dárek k příležitosti biřmování pro jednoho mladého muže. Čím obdarovat devatenáctiletého studenta, který si při náročném studiu ještě přivydělává na své koníčky, a tudíž si osobní sny plní sám díky své práci? 


Můj manžel jakožto kmotr se vydal na výzvědy, a získaná informace nás nepotěšila: budem muset opravdu něco vymyslet, protože klasické dárky typu zlatý přívěšek nebo Bible (a duchovní literatura vůbec) nebyly v kurzu. Možná by obdarovaný ocenil stylové hodinky, ale ty by si asi raději vybral sám... Nakonec se můj muž rozhodl: začal shánět kvalitní kapesní nůž. Já jsem chtěla plánovaný dárek nějak ozvlášnit, doplnit, dát mu přidanou hodnotu, a k tomu ještě na mě přišlo vzpomínání na dávná kreativní léta... 

A tak jsme se do toho pustili: díky mé špatné organizaci času nakonec v sobotu před biřmováním pracovala doslova celá rodina.

Vyrobili jsme cedulky k první části dárku: tašce plné ovoce.

Aby se kapesní nůž necítil osamocen, přidali jsme k němu další příslušenství, čímž vznikla plná Boží zbroj (Ef 6, 10). Nůž se pro tuto příležitost převtělil v meč. Doplňkům velmi prospělo objevení panáčka Igráčka (v hračkářství) jako rytíře na koni - hned jsme měli k dispozici štít i přilbu. Byla to sice práce na poslední chvíli (noc předcházející dnu D), ale podařilo se. Druhá část dárku byla zabalena a oštítkována úplně stejně, jako ta první.

 

Pro úplnost zbývá doplnit foto biřmovance a jeho kmotra - k tomuto jsem bohužel nedostala souhlas.

Ještě bych chtěla napsat, že vodítkem pro vymýšlení dárku pro mě bylo to, že biřmovanec se věnuje historickému šermu. A také jsem měla před očima nápad uveřejněný ve článku Jak jsme nebyli na svatbě

Použité biblické citáty: Gal 5, 22-23 a Ef 6, 11-17