Zhruba před třemi týdny mi přišla na mobil zpráva:

Řekli byste mušketýři?

I ti přece byli čtyři.

Vítek, Otík, Toníček

a kdo ještě?

PEPÍČEK 3 850g, 52cm

 

Marie je naší čtenářkou a já vůbec nevěděla, že čekají další dítě. Tak jsem jí odepsala, že gratuluji a určitě přijdu vozit. Objednala jsem body s autíčky a došlo mi, že bych si asi měla pospíšit ho darovat, když byl Pepíček tak veliký. A tak jsem u Marie na návštěvě byla už včera. Neznáme se důvěrně, ale povídání se hezky vyvinulo a Marie mi vyprávěla, jak to bylo s těhotenstvím, porodem atd.

Když zjistila, že je těhotná, polekala se. Měla za sebou už tři císařské řezy. A uživit čtyři děti taky není úplně jednoduché. Ale řekla mi, že když už vidí toho drobečka na ultrazvuku a ví, že se vyvíjí v jejím břiše, na interrupci by jít prostě nemohla. Navíc na první dítko dva roky čekali a těšili se. Šli oba s manželem za gynekologem a ten jim řekl, že tolik císařských řezů se dělá jenom v arabských zemích, ale naštěstí je právě tento gynekolog dobrým odborníkem, tak si vzal Marii „pod křídla“. Poprvé zažila po „císaři“ euforii. Josífek měl mít podle ultrazvuku sotva tři kila. A narodil se chlap jak hora.

Dva starší kluci byli na judu, Marie kojila a já jsem si s dvou a půlletým Vítkem malovala prstovými barvami. Bavilo mě to možná víc než jeho. Pak jsem mu pět minut drhla ručičky. Jak nemám vlastní děti, užívám si i takovou maličkost, pro rodiče malých dětí rutinu či nutnost. Pak jsme dali Pepíčka do kočárku a šli na pískoviště. Tatínek Jarda dovezl kluky z juda, a tak vyváděli na pískovišti všichni tři. Josífka jsem houpala a spinkal.

Řekla jsem Marušce, že si jich velmi vážím za to, že se nebojí mít děti. Drsná byla její výpověď o tom, že když čekali třetí, tak se jí sestra, která ji přijímala, ptala na vzdělání a pořád opakovala: „Základní nebo vyučená?“ A Marie trpělivě opakovala: „Vysokoškolské – doktor, inženýr.“ To si opravdu zdravotníci myslí, že více dětí mají jen cikáni, katolíci a lidé bez vzdělání? Ble. Národ vymírá a ženy, které se rozhodnou mít více dětí, aby se bily jako lvice za svoje práva. Marie neměla naklizeno a mně u nich bylo moc dobře. Určitě to nebylo naše poslední setkání. A moc mě potěšilo, že dětem 2x denně čtou – před odpoledním i večerních spaním.