Nechci se vytahovat, že díky této dietě jsem onoho času měla o 10 kg méně. Ty doby už jsou pryč. Prošla jsem těhotenstvím, porodem, kojením a všechno, ba i víc, nabrala zpátky. Tak se vrhám do toho, co se mi osvědčilo a co mi před 5 lety pomohlo. A chci se podělit o tuto zkušenost.


 

Patřím mezi ženy, které mají "vyvinutou" postavu. Necítím se obézní, ale štíhlá jsem taky nikdy nebyla. Jak se říká, že kojením se hubne, u mě to byl pravý opak. Čím déle jsem kojila, tím více jsem přibírala. Došlo to až do fáze, kdy jsem se ve svém vlastním těle necítila moc dobře. Podle Body Mass Indexu jsem měla mírnou nadváhu.

Jsem šťastná žena a mám vynikajícího manžela. Nikdy mě za mou postavu nekáral ani neměl blbé poznámky. Spíše já se vedle něj necítila atraktivně. Byla jsem uklidňovaná, že nějaké kilo navíc mu vůbec nevadí, a navíc říká: "alespoň je toho na tobě víc k milování"

Ale, abych se já sama cítila dobře, začala jsem opět dodržovat krabičkovou dietu. Základem je knížka s názvem Domácí krabičková dieta od Aleny Doležalové. Hlavními výhodami je to, že nemusíte krabičky kupovat, ale vařit si jídlo doma z kvalitních surovin. Pokud máte, jako já, i vlastní zahrádku, nevyjde to finančně vůbec draho.

V knize je popsáno

  1. co to vlastně krabičková dieta je,
  2. kolik bychom vlastně měli správně vážit,
  3. energetické hodnoty základních potravin,
  4. význam vitamínů a vlákniny ve výživě,
  5. jídelníčky na 70 dní,
  6. a recepty zdravých jednoduchých jídel

Základní principy krabičkové diety jsou:

  • Jíme minimálně 5krát denně, nejlépe přibližně ve stejnou dobu.
  • Sníme méně kalorií, než spálíme. Ženy by měly přijmout přibližně 5000 kJ, muži 7000 kJ denně vyvážené stravy.
  • Pijeme dostatečné množství tekutin.
  • Zajistíme si dostatek pohybu.

 

Jakým způsobem funguje krabičková dieta u mě?

Pořídila jsem si malý notýsek, kde si zapisuju veškeré jídlo, které sním. Jídlo si vážím, abych věděla jeho hodnotu, vše zapíšu a večer sečtu. Ze začátku je důležité opravdu jídlo vážit. Po čase už to pak člověk dokáže i dobře odhadnout.

Příklad mého denního jídelníčku:

Snídaně: 100g bílého jogurtu (279 kJ), 50g musli s vysokým obsahem vlákniny (825 kJ), dvě lžičky (nejlépe domácí) marmelády

Svačina: Hruška 100g (280 kJ)

Oběd: Kuřecí křídla v alobalu (na dvě porce: 4 kuřecí křídla, na směs 1 lžíce kečupu, 1 menší cibule, 2 stroužky prolisovaného česneku, gril. koření a špetka soli, přidala jsem zbytek žampionů), v jedné porci: 782 kJ + 100g vařených brambor s máslem (365 kJ) + čerstvá paprika 100g (120 kJ)

 

Svačina: Vajíčková pomazánka s pažitkou (na dvě porce: 1 sýr Cottage (150g), 2 natvrdo uvařená vejce, pažitka, sůl), v jedné porci: 656 kJ + celozrnný dalamánek 50g (500 kJ)

Večeře: Těstoviny s rajčaty a nivou (na dvě porce: 120g těstovin, 40g nivy, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 10g oleje, 2 rajčata, 1/2 kostky masoxu, 1 lžička mleté papriky, mletý pepř, bazalka nebo oregano), v jedné porci: 1175 kJ

Celkem: 4 982 kJ


 

V jednom článku se to nedá všechno obsáhnout. Tak pokud by chtěl někdo vědět ještě něco víc, ať se mi ozve do zpráv. Doporučuju zakoupit si knížku, která toho obsahuje mnohem více. Já jedu podle tohoto programu měsíc a mám dole asi 4 kg. A to se mi nedaří hlídat pitný režim, ani dostatek pohybu. Nejsem žádný specialista, jen jsem se chtěla podělit o to, že krabičková dieta opravdu funguje a mohla by pomoci třeba i někomu jinému.