Jednoduchý recept na jemné sušenky


Manžel si nosí do práce obědy z domu (pokud teda nemám den předtím takové fofry, že je odkázán na stánek s kebabem nebo hotovky z pekárny). Protože v kuchyni ráda experimentuju a zkouším nová jídla i nové potraviny, nosí si čas od času pokrmy s ingrediencemi jako je třeba bulgur, quinoa, cizrna, červená řepa, červená čočka, řapíkatý celer a podobně. To nejspíše vedlo k tomu, že je některými svými spoluzaměstnanci považován za milovníka zdravé stravy (přitom si klidně dopřeje bůček nebo jelito), a tak od nich dostal “zdravý” dárkový balíček. Mimo jiné v něm byla sklenice ořechového másla Arašídy-kokos. Ani jeden z nás zatím nepropadl kouzlu burákových másel natolik, abychom je vyjídali jen tak lžičkou ze sklenice, tak jsem se rozhodla zužitkovat je při pečení. Při hledání nějakého vhodného (rozuměj: nepříliš složitého, nepříliš časově náročného, nepříliš drahého) receptu jsem narazila na sušenky z arašídového másla na foodblogu Cooking with Šůša.

Recept splňoval hned několik bodů z mého seznamu oblíbených receptů:

  1. žádné vážení, stačí hrníček a lžička

  2. žádné exotické či netradiční suroviny, které by nešly nahradit (až na to máslo, které jsme ale měli doma)

  3. postup “smíchej všechno”

  4. žádné velké množství vajec

  5. neušpiní se příliš mnoho nádobí

Stal se tedy jasným vítězem googlícího klání o nejlepší využití arašídového másla v naší kuchyni:)

Protože je recept na blogu popsán velmi srozumitelně, nebudu ho sem přepisovat, ale uvedu jen několik postřehů z vlastního pečení.

  • Sušenky jsou nenáročné na ingredience, potřebujete pouze arašídové (nebo jiné oříškové) máslo, třtinový (nebo obyčejný) cukr a čokoládové pecičky v poměru 2:1:1, 2 vejce a lžičku kypřícího prášku. Stejně tak nenáročný je samotný výrobní postup, zvládne je jistě i začátečník.
  • Já jsem doma čokoládové pecičky neměla, tak jsem použila čokoládu na vaření nakrájenou nadrobno. Tady doporučuji pokrájet opravdu na malé kousky, protože větší kusy, které mi místy zůstaly, mi pak dělaly paseku při tvarování placiček.
  • Máslo jsem použila výše zmíněné arašídy-kokos 50/50. Protože jsem je chtěla spotřebovat celé, použila jsem po vyškrábání másla do misky sklenici rovnou jako odměrnou nádobu pro cukr, čokolády jsem dala půlku stogramové. Z tohoto množství jsem měla 2 plechy sušenek. 
  • Vajíčko jsem dala nejprve jedno, a protože hmota měla dostatečně tvárnou konzistenci a dobře se s ní pracovalo, druhé už jsem ani nepřidávala.
  • Plech jsem vytahovala v momentě, kdy začaly sušenky velmi intenzivně vonět, což bylo po 11 minutách (přesně dle doporučení v receptu). Na druhý plech jsem zapomněla a strávil tak v troubě cca 14-15 minut a sušenky tak byly trochu hnědší, ale stále bez problémů poživatelné:)
  • Po vytažení z trouby jsou sušenky velmi křehké, je potřeba nechat je zchládnout na plechu.

Výsledek mě mile překvapil, sušenky mají jemnou arašídovo-kokosovou chuť a výbornou konzistenci. Umím si je představit i jako jedlý dárek. Jako bonus jsou navíc bezlepkové. (A pokud vhodně nahradíte čokoládu či cukr, budou i bezlaktózové a "bezcukrové").

Jedinou nevýhodu mají sušenky v tom, že se nevykrajují a dcera si tak nemohla užít trhání těsta. Pomáhala tedy aspoň s rozplácnutím sušenek sklenicí a tréninkem maminčina postřehu:)



PS: Určitě doporučuji použít nějaké kvalitní oříškové máslo, vyrobené pouze z oříšků, bez přidaných konzervantů a barviv, případně si oříškové máslo vyrobit doma.