Není to tak dávno, kdy mše svatá s mými dětmi pro mě byla silně stresovou záležitostí. Vojta pořád chodil po kostele, Alžbětka furt brebentila... Občas jsem měla chuť to prostě zabalit a počkat až děti dostanou víc rozumu. Asi dvakrát jsem se vracela z kostela s tím, že já už tam s nima nejdu, že je neumím uklidnit, že jsem celou mši jen rozčilená a je mi od stresu zle.


 

Proč jsem to neudělala? Protože je v Bibli napsáno "Nechte maličké přijít ke mně". Protože mi maminka jako malé (pětileté) četla životopis sv. Terezie z Lisieux, která jako malá nemohla chodit do kostela, protože podle dospělých by tam děti mohly rušit. A mě se to tehdy strašně dotklo, protože jsem do kostela jako malá chodit chtěla a představa, že by mi to někdo vzal, mě děsila. Měla jsem svou vlastní krásnou zkušenost, jaký vztah s Ježíšem může malé dítě mít. 

A tak jsem vydržela. A přes Velikonoce se u nás stal zázrak. Vojtu začalo strašně zajímat všechno, co se týká Pána Ježíže. Před spaním si vybírá na čtení dětskou Bibli, v kostele skoro vůbec nezlobí, sám od sebe se modlí a každou chvíli něco křesťanského zpívá. Jeho modlitby jsou opravdu moc krásné, originální a dětsky upřímné. Třeba, když děti nedávno přespávaly u mé sestry, tak se modlily, ať se jim nestýská po rodičích. Pak krásně usnuly a nestýskalo se jim.

V létě jsem ho vzala na Celostátní setkání mládeže - den s rodinami. Byl tam neuvěřitelně hodný. A strašně se mu tam líbilo. Bylo super, že jsme ten den potkali spoustu známých. Doma pak se mnou nadšeně koukal na záznamy ze setkání na tv Noe. Občas si teď doma hraje na to, že jede "na setkání". Pouští si písničky ze setkání na youtube a zpívá. A včera jsem ho zahlédla, jak přitom mává rukama nad hlavou, protože to tak viděl u lidí na videu. Taky si doma postavil podium a mikrofon z dupla. A rozdává nám doma obrázky Panny Marie. Teď objevil na youtube písníčky ze setkání ve Žďáru. Setkání, na které jsem nejela, protože jsem čekala Vojtíška a ve 3. trimestru jsem si na účast netroufla. 

Je to strašně krásné a já jsem Bohu velmi vděčná, že mi dal sílu vydržet. Bohudíky! A díky Mu také za všechny lidi, díky kterým se můžeme s Kristem setkávat.