Když jsem si četla blogy z popisů našich „všedních dnů“, nějak jsem vnímala, že jim tvoří obvykle kostru určité pevné body programu a došlo mi, že já mám většinou ve svých dnech stejné pouze to, že ráno vstanu a večer jdu spát. Moje práce v regionální televizi v Přerově je dost různorodá a podle potřeby ráno chodím na 6.00 – 9.00, a odpoledne se vracím někdy sice v 15 hodin, někdy ale klidně taky po 10 večer. Tento týden je takový běžný, tak si můžete přečíst popis jedné novinářské středy.

  • 5.30 registruji, že Jirkovi zazvonil budík a jde do práce, rozloučím se s ním a pokračuji ve spánku.
  • 6.45 zvoní můj budík, venku prší a ani trošku se mi nechce. Po sedmé se konečně přinutím vstát a dělám si snídani, před 8 vyrážím do práce a snažím se vždy během těch 10 minut cesty zvládnout ranní modlitbu a stejně jako obvykle, když jdu v tomto čase, se stavuji pro rohlíky.
  • Po 8 jsem v práci a domlouvám si ještě rozhovor s paní, kterou jsem den předtím nezastihla a rychle se snažím přečíst si informace k dalším reportážím na pátek.
  • O půl 9 vyrážíme s kolegou kameramanem do Olomouce natáčet, Přerov je jako obvykle ucpaný a Olomouc taky nic moc, ale schůzku a natáčení rozhovoru s náměstkem hejtmana a vedoucím odboru v 9.45 naštěstí stíháme, z krajského úřadu rovnou přebíháme na 10 hodin na otevření nové výstavy, odkud točíme další reportáž.
  • Kolem 11 vyrážíme zpět do Přerova s tím, že bychom mohli dnes stihnout zajít někde na oběd, po půl jsme u naší oblíbené hospody, akorát není kde parkovat tak mě kolega vysadí a jede parkovat kousek dál, přijde až za notnou chvíli s tím, že ho odchytl nějaký pán, že na frekventovaném chodníku nedaleko je velká kaluž a nejde ji obejít a dělá se tam skoro při každém dešti, tak že to máme natočit, ať se s tím něco dělá. Domlouváme se, že na to po obědě mrknem.
  • Po obědě nám zbývá chvilka času tak jdeme ke kaluži, a protože je na opravdu frekventovaném místě a moc rozumně nejde přejít ani obejít natáčíme záběry a anketu s kolemjdoucími, vzniká mi tím další téma, které dnes nebylo sice v plánu, ale to ničemu nevadí.
  • Na 13 hodinu mám domluvené další natáčení na jedné škole, kde se zdržíme téměř do 14 a pak už se rychle vracíme zpracovávat natočené materiály do redakce, mám dnes službu, takže kromě svých reportáží je na mě také kompletace a moderace zpráv.
  • Kolem 16 mám hotové své dnešní příspěvky, chystám scénář a studiové úvody, kolega ještě stříhá materiály a já se jdu malovat a kulmovat si vlasy.
  • Kolem půl 5 volá manžel, kdy dnes asi dorazím, že měl v práci servisáka a teprve se chystá odejít domů, sděluji mu, že nestíháme a že dřív jak v 18 nedorazím, ještě se domlouváme, že rohlíky mám a nemusí pro ně chodit on.
  • Načítat moderaci zpráv je ideální do 17 hodiny, dnes jsme to úplně nestihly, ale 17.10 sedím a načítám studiovou část, kolega to poté zkompletuje s ostatním příspěvky a po půl 6 kontrolujeme podle scénáře, že je vše OK. Vzhledem k tomu, že do televizí jde premiéra v 18.30, bylo to dnes o fous.
  • Kolem 18.15 odcházím domů, manžel spí, měl náročný den, zkouším ho ukecat na procházku do nedalekého supermarketu, protože jsem se v neděli vrátili z dovolené, a ještě jsem nedošli do obchodu, takže máme sice rohlíky, ale nic moc k nim. Spí dál, tak vyrážím sama,
  • O půl 8 jsem zpět, dělám další pokus o probuzení manžela, ale opět marně, tak se najím a jdu se pokusit aspoň přibližně uklidit všudypřítomné vybalené věci z dovolené, dát myčku a podobně. Zkusím pak ještě asi dvakrát budit Jirku, kolem půl 11 to ale vzdávám a jdu spát také.

Jak jste možná pochopili už z popisu, žádný můj den není stejný, ale když se zadaří přijde manžel domů ve 14 hodin, já třeba mezi 15 a 16 tak máme čas na výlet na chatu jeho rodičů, na procházku po městě nebo třeba jedeme někam na návštěvu. Občas si připadám jako reklama na chaos, ale dokud budu v této práci asi to lepší nebude. A manžel mi říká, že on je raději, když dělám co mě baví, i když za cenu toho, že občas přijdu o půlnoci.

PS. Fotky nemám, ale můžete si pustit naše středeční zprávy, tam jsem celkem často, akorát ta kaluž se bude vysílat až v pátek.