Posledních pár let mne začalo bavit obdarovávat své blízké dárky, které sama vyrobím (případně s manželem) a mohu se pak radovat, že jim nestojí roky ve vitrínce svíčka (nic proti svíčkám), porcelánová soška nebo knížka, která jim prostě nesedla nebo na ní nemají čas.

Oslovila jsem ženy v rámci společenství ŽMM, zda by se nechtěly podělit o pár tipů na takovýto druh dárečků. Tady jich tedy pár je. Sešlo se více receptů na různé likéry, můžete vybírat. Nechť vám slouží pro inspiraci :).

 

Vánoční pečený čaj

Snažím se myslet na suroviny už v létě a mrazit si do zásoby např. višně nebo rybíz, ale když nemáte, nic se neděje. Můj čaj má většinou toto složení: Na malé kousky pokrájíme jablka, hrušky, 2 citrony. Přidám mraženou směs rybízu, višní, jahod, malin nebo stejnou službu udělá mražené ovoce např. z Lidlu - Forest fruit. Je fajn, když ve směsi máte nějaké červené ovoce, čaj pak lépe vypadá. Dělám většinou várku 3kg ovoce, 1,5kg cukru krystal. Je z toho tak 18 skleniček od přesnídávky. Přidám mletou skořici, hřebíček, badyán. Pěču cca 30 min, ovoce pustí šťávu, je dobré párkrát promíchat. Plníme ještě horké, pod víčko kápnu rum a otočím. Manžel vyrobí etiketu a chutný a vzhledný dárek je na světě.

Domácí bejlííz

Jeden rok jsem se pustila do výroby domácího bejlííz (ano, opravdu vím, že takto se to nepíše). Budete potřebovat 2 karamelová salka, 2 tatra mléka, balíček strouhaného kokosu a rum. Kokos se oprahne na sucho na pánvi a když lehce zlátne a zane vonět, vsypete ho do misky s tatra mlékem. Nechá se 24 hodin louhovat. Druhý den scedíme, kokosově ovoněné mléko nalijeme do mixéru, přidáme karamelová salka a vlijeme rum (cca 0,5l - záleží dost na chuti). Občas mi to nedá a ještě to ředím trochou mléka neb je to fakt hodně sladké. Ale úspěch to sklízí i tak. Lahvičky si obejdnávám u firmy bricol (dělám do nich v létě i bylinné sirupy). Většinou se vejdu do 10,- i se šrouovacím víčkem. U větších lahví je to víc, ale stále ne nějak závratně. Tady odkaz k nahlédnutí: http://eshop.bricol.cz/lahev-taschen-eco--0-10-bezbarevna-a/ Poštovný je větší. Já vloni objednávala 50 lahviček a bylo cca 200,- (počítají to dle velikosti objednávky a PSČ - do Pardubic daleko). Dělám do toho sirupy, likéry, všechno možný...od loňska mi zbylo, tak letos objednávat nemusím :-) Přidávám k nahlédnutí foto sirupu z loňska.

 Vánoční smetanový likér

Pokud máte rádi sladký alkohol, tak tento recept je přímo pro vás. Budete potřebovat tyto suroviny: 300g karamelového kondenzovaného mléka SALKO, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci instantní kávy, špetku skořice, 300 ml brandy (Metaxa, Burbon, Whisky) s minimálním obsahem alkoholu 40% a 400 ml smetany ke šlehání (33%).

Kávu rozpustíme v 1 lžíci horké vody, smícháme všechny suroviny, pořádně prošleháme a rozlijeme do lahví (Jedna dávka = cca 0,75l). Podáváme na kostkách ledu. V chladu vydrží likér nejméně dva týdny. Nám vydržel i měsíc, uchovávala jsem v super lahvích od piva značky Bernard :-).

 

Knedlíky
Mám hodně pracovně vytíženou maminku, proto jsem jí loni nadělila několik obědů. Z bramborového těsta jsem nadělala spoustu knedlíků s různou náplní, co mrazák dal (švestky,jahody,borůvky, škvarky,čokoláda) a nevařené jsem to postupně na tácku zamrazila. Pak jsem to sesypala podle druhů do ozdobených popsaných sáčků a dárek byl hotov. Jen nemohl jít pod stromeček, ale rovnou u mamky do mrazáku. Za takovou předpřípravu obědů byla moc ráda a myslím, že takový dárek by mohl potěšit každou ženu, která doma denně vaří.:-)

DitaP.
V magazínu Albert bylo jeden rok několik tipů na jedlé vánoční dárky od Dity P.. Pokud by se to někomu hodilo, k najítí ZDE

Domácí játrová paštika

Od babičky jsem si kdysi vyprosila recept na vynikající domácí paštiku, která se vůbec nedá srovnat s paštikami kupovanými. Základem jsou tučný vepřový buček a játra v poměru 3:1 (např. 1,5 kg bučku a 0,5 kg jater). Na kostky nakrájený buček se upeče s cibulí a kořením dle chuti, nechá se mírně zchladnout a ještě za tepla pomele. Přidají se pomletá syrová jádra, cibule a koření a umíchaná směs se plní ze 3/4 do vymytých sklenic. Ty se uzavřou a zavařují po dobu 2 hodin, v případě dlouhodobějšího skladování je potřeba po 24 hodinách ještě paštiku znovu 2 hodiny zavařovat.

Vychytávky a praktické rady na závěr: Čím tučnější buček je, tím lépe (hodně masitá paštika se pak špatně maže), méně tučný kousek lze doplnit sádlem nebo ovarem. Maso nesmí být při mletí příliš horké kvůli syrovým játrům, a zároveň ne studené, aby byl tuk ještě tekutý - prostě tak, abyste to vpohodě udrželi v ruce. V koření lze experimentovat dle vašich chuťových preferencí - lze ho přidat při pečení nebo až do směsi s játry, lze využít přímo směs na paštiku, nebo použít např. ml. pepř, majoránku, tymián, rozmarýn... cibuli taky můžeme namlít pečenou nebo syrovou, paštiku je možné ozvláštnit kousky mandlí či jiných oříšků, brusinkami atd.

Domácí sušenky

Výborným jedlým dárkem jsou také domácí sušenky různých druhů. Po zkušenosti z loňska můžu vřele doporučit máslové sušenky, recept je velmi podrobně (včetně fotografií postupu) popsán na blogu Smooth cooking. Já osobně jsem domácí vanilku neměla, tak jsem prostě vanilkový cukr do požadované hmotnosti doplnila krystalem/krupicí. Doporučuji také věnovat trochu pozornosti stejné tloušťce těsta při vyvalování - já jsem to odflákla a některé sušenky s tenčími konci potom vypadaly, jako by se právě vrátily z dovolené v Egyptě:) Autorka uvádí, že sušenky vydrží dlouho - jak přesně dlouho bohužel nemám odzkoušeno, protože u nás byly po upečení pryč asi do týdne a do vánočních balíčku jsem nakonec pekla jiné:) Pokud pečete také pro malé strávníky, celou řadu inspirace najdete na blogu Máma v kuchyni

Likér z Kaštanů

250ml smetany ke šlehání, 1 Salko, 3 tyčinky ledových Kaštanů, 4 kostičky hořké čokolády (klidně na vaření), 1/2l rumu

Do smetany nalámeme čokoládu a Kaštany a za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout, vlijeme Salko a nakonec rum. Řádně promícháme a nalijeme do lahví.