V sérii příspěvků s ekologickou tematikou jsme společnými silami vytvořily přehled různých tipů, jak se chovat ekologicky a udržitelně v každodenním životě. Třeba budou inspirací i vám. 


Třídím, třídíš, třídíme

K nejběžnějšímu ekologickému chování v naší společnosti patří zajisté třízení odpadu. Plast, papír, sklo nebo nápojové kartony – na tyto věci jsou ve městech běžně dostupné kontejnery. Když jsem studovala ve Švédsku, měli jsme takových třídících kontejnerů ve škole podstatně více (světlé a tmavé sklo, noviny, papír a měkký plast, tvrdý plast, baterie, plechovky a porcelán/keramika, nemluvě o školním kompostéru). V našich končinách si vystačíme nejčastěji s výše uvedenou trojicí papír-plast-sklo.

Jak ale naložit s dalším odpadem? Kam patří bio odpad, baterie, žárovky, staré spotřebiče? Vše je možné ZDARMA umístit do sběrného dvoru/ekodvoru, jejichž místa lze najít na internetu. Za poplatek se vybírají pneumatiky a suť bez příměsí. Co s použitým kuchyňským olejem (aktuální nejen před Vánoci při smažení kaprů), který znečišťuje vodní toky a ucpává potrubí? Kam se starým oblečením a prošlými léky?

Více o často kladených otázkách (v Brně): http://www.sako.cz/stranka/cz/204/casto-kladene-dotazy/

 

Bio odpad

Věděli jste, že bio odpad tvoří až 40% odpadu, který domácnost produkuje? Kam s ním? Pokud začnete třídit bio odpad, váš směsný odpad se podstatně zredukuje.

Pokud máte zahrádku, jistě je její součástí i kompost. Co když ovšem žádnou zahradu s kompostem nemáte? Ve městech existují i komunitní zahrady s komunitními kompostéry nebo můžete začít s domácím kompostování – nejlepší je takzvaný vermikompostér, který lze mít přímo v bytě. Pořídíte si do něj žížaly (nejlepší jsou tzv. kalifornské), které účinně přetvářejí bio odpad na dobré hnojivo.

Poďelte se o vaše zkušenosti v diskuzi.