Možná jste na tom stejně jako já: Každý rok si říkáte, že nepodlehnete všeobecnému předvánočnímu shonu a panice, že si všechno rozplánujete a přichystáte zavčasu a posledních pár dní před svátky a hlavně o nich si už budete jen vychutnávat rodinnou pohodu…  A nakonec tomu stejně podlehnete, půl adventu padáte do postele vyčerpaná celodenním úklidem a pečením a večer před Štědrým dnem zoufale obíháte všechny supermarkety a večerky v okolí ve snaze sehnat Kunovjanku do bramborového salátu.


 Do toho nám různí obchodníci vtloukají do hlav, že bez toho a onoho nejsou ty správné Vánoce a internet se plní všemožnými adventními výzvami a články o tom, jak připravit osmichodové vánoční menu a kolik dárků má mít dítě pod stromečkem.

 

Jak tedy ustát předvánoční tlak a nepřijít přitom ani o rozum, ani o zdraví, ani o manžela?

 

Myslím, že první (a možná dokonce nejdůležitější) bod je uvědomit si, že většinu toho tlaku si vytvářím ve své vlastní hlavě či na základě mínění okolí. Opravdu je nutné, abychom měli pětichodové menu, když se v něm děti stejně jen povrtají a zbytky končí v koši (v lepším případě na dvorku)? Je tak důležité mít barevně sladěnou vánoční výzdobu v celém bytě, když manžel si dekorace všimne akorát v momentě, kdy o ni zakopne cestou do koupelny? Samozřejmě, pokud všechno, co dělám, dělám proto, že mě to těší, pak hurá do toho. Pokud ale většinu z toho dělám jen proto, “že by se to mělo”, možná nastal čas si o tom promluvit s manželem a dětmi. Zeptat se, co je pro ně na Vánocích opravdu důležité. A tak možná s překvapením zjistíte, že rodinu potěší trojnásobná dávka perníčků násobně více než patnáct jiných druhů cukroví a že děti mnohem víc ocení, když s nimi místo vaření pětichodové večeře půjdete na krátkou procházku.

 

Jakmile si takto stanovíme své priority, je dobré si všechno někam sepsat. Někdo to nazývá “vánoční autopilot” (použito z webu http://www.pojdte-dal.cz/ ), někdo adventní plánovač, někdo ještě jinak. V podstatě jde o to, udělat si seznam všeho, co je potřeba udělat/nakoupit/vyrobit, rozdělený do různých sekcí - např. dárky, cukroví, výzdoba atd.  Je už na vás, jestli máte raději formu tužka+papír nebo nějakou jejich elektronickou variantu. Elektronická verze má výhodu, že jde mnohem snadněji přepisovat, a pokud zvolíte něco jako google dokumenty nebo dropbox paper, můžete dokument sdílet s manželem (to má výhodu např. v momentě, kdy se váš manžel cestou z práce zastaví v obchodě - aniž by vám musel volat, otevře dokument a nakoupí, co je v seznamu nákupů) a snadno jej uložíte pro příští rok. Navíc v některých online to-do nástrojích můžete rovnou konkrétní úkoly přiřazovat konkrétním lidem. Ideální je také rovnou si do něj vpisovat poznámky, čeho bylo málo, čeho příliš, na co jste zapomněli… a po pár letech budete mít “ideálního vánočního průvodce” :)

 

 

Tím se dostáváme k dalšímu tipu: Všechno, co můžete, nakupte s dostatečným předstihem. Já jsem to tak praktikovala loni a ušetřilo mi to spoustu nervů a času ve frontách. A pokud bydlíte v příhodné lokalitě (jako my:)), můžete k nákupu využít některého online obchodu. Ten krásný pocit, když vám tašky plné mouky, cukru, konzervované zeleniny a spol. vynese někdo až před dveře bytu! Navíc tím člověk získává dostatek času na sehnání surovin, které zrovna neměli.

Pokud jde o dárky, doporučuji pro jejich nákup využít dny bez poštovného, které letos připadly na termín 13. - 15. 11., viz https://www.dendopravyzdarma.cz/ Do této akce se rok od roku zapojuje více e-shopů, takže seženete opravdu široký sortiment a nemusíte platit dopravu, navíc díky včasnému termínu objednání je dostatečná časová rezerva na to, aby dárky dorazily do Vánoc.

 

Další můj bude možná některými vnímán spíše negativně: Zapojte děti (máte-li jaké:)) Může se stát, že vám to nervy spíše pocuchá, než ušetří, přesto si myslím, že je super zapojit děti podle jejich schopností do předvánočních příprav. Ty starší můžou loupat ořechy, vyrábět ozdoby, zdobit perníčky a já nevím co ještě, mladší nám můžou pomáhat třeba s  vykrajováním cukroví, všechny s výrobou vánočních přání - a hlavně nám můžou pomoct uvědomit si, že mnohem víc než na dokonalém tvaru perníčků záleží na té legraci, kterou jsme si při jejich vykrajování užili. Já jsem třeba loni s dcerou pekla sušenky. A i když občas skončil kus těsta na zemi a celá kuchyň včetně dítěte byla od mouky, ty společné tvořivé chvíle mi za to stojí.

 

 

A ještě jeden tip pro kuchařky: Kromě toho, že si suroviny nakoupíte s dostatečným předstihem v dostatečném množství, tak se také v předstihu ujistěte, že máte všechno potřebné nádobí a fungují všechny přístroje, které budete při pečení používat (např. že máte fungující baterie v digitální váze). Protože vzpomenout si nad mísou plnou bílků, že vám vlastně před půl rokem při šlehání sněhu praskla metla a vy jste zapomněli koupit novou, rozhodně není nic, co by přispělo k předvánoční pohodě.

 

Jako poslední v tomto článku (ale zdaleka ne poslední co do důležitosti) ještě jeden tip pro katolíky: Zjistěte si zavčasu, kdy bude ve vašem okolí předvánoční zpovídání nebo se domluvte se svým zpovědníkem. Přímo před svátky bývají u zpovědnic velké fronty, kterým se dobrým načasováním zpovědi můžete do jisté míry vyhnout. Malý tip pro brněnské: většinou není problém se dostat u sv. Tomáše - i když je tam fronta, vždycky to tam rychle "odsýpá".

 

Byla by ještě spousta toho, co by se sem dalo psát. Něco se možná objeví v příštích článcích (nechte se překvapit:)) Děkuji všem, kdo mi napsali nějaký svůj tip na zmírnění předvánočního stresu. A vy, co jste nenapsali nebo napsat nestihli, neváhejte se podělit v komentářích.  

 

PS: Pokud vás zaujaly různé výzvy a denní tipy, tak kromě letošních, které ještě nezačaly, je jich dost dohledatelných na internetu z minulých let, např. http://www.pojdte-dal.cz/viewtopic.php?f=2&t=4181 nebo http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/velka-adventni-vyzva-2016/