Návštěva sv. Mikuláše bývá pro děti neodmyslitelnou součástí Adventu. Přiznám se, že i my, i když jsme byli na střední škole, jsme se každý rok na tuto návštěvu od starších tříd těšili. A jelikož se svátek sv. Mikuláše už blíží, tento článek má sloužit k vzájemné inspiraci nás všech. Děkuji všem, kteří mi poslali v rámci ŽMM fotku, nebo článek.


NÁVŠTĚVA SV. MIKULÁŠE VE FARNOSTI

Ve farnostech často se koná návštěva sv. Mikuláše po dětské Mši svaté, i když to nebývá třeba vždy 5. prosince večer. Doporučuji tuto skutečnost oznámit dopředu v ohláškách, aby o tom rodiny a děti věděly. Vhodné je včas oslovit muže, který by byl ochotný sv. Mikuláše dělat a domluvit se s ním na kostýmu - nezapomenout dobře namaskovat vousy, případně mu pomoci s přípravou promluvy pro děti, pokud tutu roli plní poprvé. Dále se hodí zajistit "andělskou družinu" - domnívám se, že je dobré domluvit nějaké holčičky, které nejsou tak uplně z farnosti a děti je neznají podle podoby, aby to pro děti mělo to kouzlo. I když, musím se přiznat, že jako malá jsme si myslela, že andílci si berou podobu někoho holčiček z naší farnosti, aby se nám tak při návštěvě se sv. Mikulášem více přiblížili.

Andílkům stačí bílé oblečení, přes noc zaplést copánky a pak budou mít kudrnaté vlásky, možno vyrobit hvězdu na čelo a pokud mají, vzít si košík, do kterého zajistíte v rámci farnosti perníčky. U nás do kostela čerti nechodí, protože do něj nesmí, takže se malé děti nebojí.

Když jsme dělaly anděly Mikuláši - senátorovi Papouškovi :-). Dodnes si pamatuji, že jsme šli pro lepší efekt všichni tři bosí, kostelní zem dost studila :-).

U nás jsme sv. Mikuláše po dětské mši vítali vždy s kytarovou opakovací písničkou - Svatý Mikuláš, svatý Mikuláš, to je přítel náš, to je přítel náš, my ho vítáme, my ho vítáme, s vírou přicházíme, s vírou přicházíme... (písnička viz. první a poslední video z galerie http://farnostbystrc.rajce.idnes.cz/SVATY_MIKULAS_PRISEL_DO_ARCHY_S_ANDELY_5.12.2014_L.P./#)

SV. MIKULÁŠ U VÁS DOMA

  • pokud byste rádi, aby Vaše děti navštívil Mikuláš, optejte se už teď ve farnosti/mezi kamarády, jestli není někdo zkušený (ideálně, aby ho vaše děti ne(po)znaly), kdo Mikuláše dělává a s kým byste sladili své představy.
  • balíček s drobnůstkou můžete připravit za okno i pro Vašeho puberťáka, nebo manžela. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit že to vždycky potěší. Nemusí jít o sladkost, ale o něco praktického (balzám na rty, čepice, punčocháče, propiska, sukně, malé balení mixIT...). 
  • Pro Vaše malé děti v balíčku též nemusí být vždy jen kupovaná sladkost, ale i ovoce, omalovánky, bublifuk, pastelky, sušené ovoce, razítko, nálepky...
  • ať už bude Mikuláš u Vás doma, nebo ve farnosti, děti mu mohou nakreslit obrázek
  • O návštěvě Mikuláše si s dětmi dopředu v klidu popovídat, nechat prostor na jejich otázky, aby měly představu, co je čeká. Domluvit se s nimi, jestli nám chtějí sedět na klíně, nebo držet za ruku, jestli chtějí zpívat a říkat básničku, anebo spíše návštěvu jen pozorovat. My jsme vždycky byli domluveni, že čerti za námi do obýváku nepřijdou, ale zůstanou v předsíni. Rodičů jsme se držely za ruku. Děti mají různé nápady a představy. My jsme třeba Mikulášovi vždycky ukázaly dětský pokojíček. 

Jestli máte zatím malé dítě (0-4), nebo nechcete, aby k Vám domů Mikuláš přišel, co napsat dítěti dopis a dát ho za okno, aby hned, když se ráno probudí, ho tam mohlo objevit?. Já jako dítě i ségra jsme z toho měly ooobrovskou radost!! (viz. foto z 2000). Dopis můžete napsat i půlročnímu miminku a tak i jeho starší sourozenec bude mít radost, že i na něj si Mikuláš vzpomněl. Můžete do dopisu napsat prakticky cokoli.

Dopis pro dítě (8 měsíců)

Dopis pro dítě 2 roky a 4m

 ZÁŽITKY, TIPY, VZPOMÍNKY

  • vzpomínám si, že když mi byly tři roky, náš taťka dělal ve farnosti Mikuláše. Já ho ale vůbec nepoznala a bylo mi líto, že Mikuláše neviděl. Hlásila jsem mu to, až přišel domů, že je to škoda, že Mikuláše neviděl, že byl u nás v Arše! :)
  • v septimě na Bigy v brně jsme Mikuláše chtěli udělat tak trochu jinak a nečmrkat studentům do sešitů, pomalovat je uhlím a drnčet řetězy jak u nás na škole bývalo zvykem. (odkaz na video)
  • k nám domů Mikuláš v dětství nikdy nechodil (jako v převlečení). Ale vždycky, když jsme se vrátili z kostela/procházky, jsme se moc těšili-protože jsme věděli, že u nás Mikuláš už byl (myslím, že jsme to věděli-že jsou to naši), v pokojíčku-pod polštářem, či ve skříňce, jsme měli schovaný každý balíček s ovocem, a nadílkou;-) Moc ráda na to vzpomínám. I na to, že jsme se nemuseli bát těch převlečených Mikulášů, čertů, a nemuseli říkat básničky...
  • Manžel chodí u nás ve vsi za Mikuláše několik let. Já jsem se k němu před 4 lety přidala jako čert Vloni jsem byla poprvé za anděla s miminkem v bříšku. Letos půjdeme asi zase, protože nejsou nástupci. S kočárkem ale asi nepůjdu, malého necháme doma babičce

  • posílám fotky z dětství z návštěvy Mikuláše. Fotky jsou staré 21 let (na fotce jsou mi 4 roky). Vždy jsme dostávaly od Mikuláše jen sladkosti a ovoce, ale protože k nám jezdili vzdálení příbuzní, kterým vždy Mikuláš přinesl spoustu hraček, měly jsme v tašce každý vždy jednu hračku, aby nám to nebylo líto. Teď když už mám děti, které jsou zatím malé, sledujeme Mikuláše z okna a když projde, jdeme se podívat ke dveřím, kde na ně čeká dáreček.

  • V našem Mateřském centru jsme udělali Mikuláše takto: Ráno děti našly dopis, který jim napsal Mikuláš s andělem a čertem, že pro ně připravil dáreček, který si ale musí samy najít. Děti se tedy oblekly a vydaly se po hvězdičkách až objevili koš s andělskými kornouty. Pro starší by se samozřejmě daly vymyslet různé úkoly po cestě, ale pro malé děti stačila pouze cesta po hvězdičkách.

V diskuzi se můžete podělit o Vaše zkušenosti.