"Sledujete někdo manželské etudy? My včera shlédli první díl a se mnou to poměrně otřáslo. Ufff. Téměř všechny páry se tedy brali hodně mladé a většinou protože museli, ale i tak.. Depresivní." - zaznelo v rámci ŽMM včera.

Spoločenstvo žije veľmi intenzívne a reaguje na aktuálne dianie. Mimo iných udalostí silne reflektovalo aj uvedenie série časozberných dokumentov režisérky Heleny Třeštíkovej Manželské etudy a Manželské etudy po 20 a po 35 letech. Mnohých pri fakte, že 4 zo 6 párov už nie sú spolu pohltilo sklamanie. Osobne som si spomenula na dokument Navždy svoji, ktorý vznikal pred 6 rokmi. Iste, nie je to 20, ani 35 rokov, ale napriek tomu je zaujímavé, že divácky najobľúbenejšou dvojicou v sekulárnej českej spoločnosti bol práve kresťanský pár, pre niektorých nezainteresovaných možno ultrakonzervatívny.


Pred šiestimi rokmi sme s manželom chystali svadbu, zachytila som v tej dobe výzvu režisérky Eriky Hníkovej na nakrúcanie dokumentu. Prečo sa v súčasnosti ľudia ešte berú? Veď je väčšia rozvodovosť, ako počet úspešných manželstiev! Do konkurzu sme sa prihlásili po termíne, ale na základe mailu sa s nami režisérka chcela stretnút. Bol to príjemný rozhovor u Viktora v byte, v súkromí, nie v barrandovských štúdiách.

Erika hľadala veriaci pár, ktorý by mal nejaké špecifikum. U nás to bol môj slovenský pôvod, fakt, že som žila dlhodobo zahraničí. Zaujímal ju náš život, spôsob zoznámenia, naše hodnoty, ale aj konflikty v širšej rodine. Keď zistila, že naši rodičia v oboch prípadoch žijú v manželstve viac ako 30 rokov, bola mierne prekvapená. Podobné šťastie kompletnej rodiny má máloktorý pár. Nakoniec sme si dali palacinky, Erika nás odfotila a odišla. Po čase sa znovu ozvala, zvažovala našu účasť na natáčaní, ale napokon scenáristka zvolila iný, výraznejší pár, ktorý žije v špecifickej kresťanskej komunite. A viete čo tým myslela? Jednoducho brňenskýprivát signály-life!

V dokumente účinkujú Zdenka a Ondra a možete si ho pozrieť na webe ČT. Prečítala som si rozhovor s režisérkou, ktorá popisuje dokument nasledovne: Je to o třech partnerských dvojicích kolem 30 let, které se rozhodly vzít se v zemi, kde je v současnosti stále vyšší rozvodovost a ubývá sňatků. Seriál prozkoumává, jak tyto tři dvojice žijí, proč se chtějí vzít, z jakého jsou prostředí, jaké mají vztahy mezi sebou i v rodinách.“

Pokračuje ešte zaujímavejším tvrdením: „Obecně by se dalo říct, že lidé se berou z lásky, což bývá možná kámen úrazu. Ale v našem seriálu převažuje spíše pragmatismus. Tedy, máme tam křesťanský pár, kde je na prvním místě skutečně čistá láska, ale jinak je to hodně pragmatické.“

A ku koncu rozhovoru dodáva: „Máme tam, na druhou stranu, i jednu silně věřící křesťanskou dvojicikterá staví na velmi pevných morálních principech, které neporušuje – a u nich třeba právě člověk cítí skutečnou lásku.“

Môže byť českému divákovi predstavený krajší obraz autentického súčasného kresťanstva ako mladý pár, ktorý vonia po Bohu?